Pas på pengene: 4 ting du skal have styr på før ferien

Før du pakker kufferten og trækker stikket, bør du gøre dig selv den tjeneste at få styr på et par ting i privatøkonomien.

Det er godt at have nogle kontanter med sig på ferien. Men undlad at hæve alt for mange gange, for det koster dig et gebyr, hver gang du besøger hæveautomaten.

Med juni siger kalenderen officielt sommer. Men inden man pakker sydfrugterne og sætter autosignatur på mailen, er det en god idé at få tjek på fire ting, der får økonomien til at sejle sikkert gennem feriesæsonen.

Måske skal du ud at rejse for første gang i et par år, nu hvor coronasituationen ser anderledes ud.

Og før afgang er det smart at tjekke op på dine betalingskort.

Betalingskort

Undgå kortmisbrug på ferien

* Ligesom herhjemme er det vigtigt, at du beskytter din pinkode og dit kort på ferien i udlandet.

* Mister du kortet undervejs, skal du hurtigst muligt kontakte din bank eller Nets og få det spærret.

* Jo hurtigere du reagerer, jo større er chancen for at minimere et eventuelt tab.

Kilde: rådtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

“Vi anbefaler, at man altid medbringer to kort på rejsen,” siger Ida Marie Moesby, som er forbrugerøkonom hos Nordea.

“Så har du et ekstra, hvis det ene bliver stjålet, eller de ikke godtager det på destinationen. Mange har et Visa/dankort, og i udlandet er det Visa-delen, der virker. Men det er ikke alle steder, de tager imod det. Så har man et Mastercard, kan det være en god idé at tage det med også.”

Nogle betalingskort kommer også med en indbygget rejseforsikring. Så tjek, hvordan du allerede er dækket, før du køber ekstra forsikringer.

Rejseforsikring

Har du omvendt opsagt rejseforsikringen under pandemien, er det et godt tidspunkt at få styr på den.

Dansk eller udenlandsk valuta

Når I er landet på feriedestinationen og svinger betalingskortet, vil I ofte få muligheden for at vælge mellem at betale i den lokale valuta eller danske kroner.

“Det kan være tillokkende at vælge danske kroner, for så kender man beløbet. Men det er altså typisk dyrere, og det anbefaler vi derfor ikke. Der kommer nemlig typisk et vekselgebyr oveni,” forklarer Ida Marie Moesby.

For at være på den sikre side er det også godt at have hævet nogle kontanter. For du risikerer at støde ind i steder, der ikke tager imod kort.

“Men hæv ikke for mange gange, for det koster typisk et gebyr hver gang,” siger hun.

Sommerhus

Synes I stadig, det er lidt for usikkert at rejse til udlandet, overvejer I måske at tømme sparegrisen for at blive sommerhusejere.

Men før I kaster jer ud på markedet, er der et par ting at overveje, påpeger Jesper Hansen, som er direktør i rådgivningsvirksomheden BoFinans.

“Priserne er steget ganske voldsomt på sommerhuse. Det er renterne også, og energipriserne er steget gevaldigt. Det skal man være bevidst om.”

“Det betyder ikke, at man ikke skal købe sommerhus nu. Men man skal være sikker på, at det er det rigtige. For ellers kan det godt blive rigtig dyrt, hvis man vil af med det igen om et par år,” siger Jesper Hansen.

Først publiceret: 24. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. maj 2023 kl. 8:22

Se, hvad vi ellers skriver om: