Krag og Virkners stormfulde kærlighed

Jens Otto Krag var med til at forme det velfærds-Danmark vi har i dag. Men samtidig var han gift med Helle Virkner, og deres spektakulære ægteskab er den røde tråd i DR's nye drama-serie, der har premiere i aften søndag aften kl. 20.

Thure Lindhardt og Katrine Greis-Rosenthal er henholdsvis Jens Otto Krag og Helle Virkner i den nye drama-serie. Foto: DR

Jens Otto Krags alkoholmisbrug og utroskab ødelagde hurtig ægteskabet mellem Virkner og ham. Men alligevel opretholdt hun en smilende facade i mange år. Foto: DR

En af Danmarks bedste skuespillere, Thure Lindhardt, har ikke alene hovedrollen som den ikoniske socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag i DR’s nye drama-serie, “Krag & Virkner”, der fik premiere søndag aften, men han får også sin debut som instruktør på tv-serien i fire afsnit.

DR-serien ’Krag & Virkner’ dykker ned i den begivenhedsrig periode i danmarkshistorien, hvor den velfærdsstat, vi har i dag, blev formet.

– ’Krag & Virkner’ er en medrivende og dramatisk kærlighedshistorie om mødet mellem to mennesker med hver deres passion, ambitioner og et fælles officielt hverv som Danmarks statsministerpar. En kærlighedshistorie, der foregår i en vigtig periode for Danmark og resten af verden. Vi glæder os til at invitere seerne indenfor i dette stykke nære danmarkshistorie og håber på at den kan bidrage med en ny forståelse og viden om en tid, der har været meget formende for det samfund, vi er en del af i dag, siger programchef for ekstern produktion på DR, Anne Garlichs.

Op- og ned-ture

Jens Otto Krag var udenrigsminister i Danmark, og Helle Virkner var en af Danmarks allermest populære og kønne skuespillere, da de stormende forelskede sig og giftede  sig impulsivt i juli 1959.

Jens Otto Krag blev siden landets statsminister ad flere omgange – første gang i 1962. I samme periode balancerer hans kendte hustru, der på det tidspunkt var blevet en af danmarkshistoriens helt store skuespillerinder, Helle Virkner, mellem familielivet og det professionelle liv på landets teaterscener og film-set.

Men tiderne skifter, og vi ser i DR-serien eksempelvis ungdomsoprøret presse sig på. Krag mister grebet om magten, og trangen til kvinder og alkohol fylder stadigt mere. I forsøget på at skabe et andet arbejdsliv stopper Krag som statsminister i 1972, dagen efter folkeafstemningen om Danmarks medlemskab af EF.

Ugebladet SE og HØR opdagede i 1959, at Jens Otto Krag og Helle Virkner var rejst til Italien for at blive gift, og pludselig vidste hele verden det. Foto: DR

Personer helt tæt på

’Krag & Virkner’ er baseret på historiske kilder, arkivoptagelser samt eksklusive interviews med nogle af de mennesker, der stod Jens Otto Krag og Helle Virkner nærmest, fortælle DR.

I ’Krag & Virkner’ møder vi derfor nogle af det 20. århundredes største og vigtigste personligheder og oplever flere historiske fikspunkter, der har formet vores land og resten af verden. Vi møder en lang række personligheder fra både den politiske og kulturelle scene og mennesker, der kendte Jens Otto Krag og Helle Virkner både professionelt og privat.
Her kan nævnes Helle Virkners veninder Malene Schwartz og Lone Hertz, tidligere kollegaer og venner af Jens Otto Krag, tidl. minister Kjeld OIesen, tidl. organisations-sekretær Søren Hansen, forfatter og journalist Lise Nørgaard samt Jens Otto Krags søn og nuværende borgmester på Ærø, Peter Hansted. Det er historiker Bo Lidegaard, der tager os gennem historien sammen med kulturskribent Jakob Steen Olsen.

Kendte i hovedrollerne

Dramaet spilles af Thure Lindhardt og Katrine Greis-Rosenthal som henholdsvis Jens Otto Krag og Helle Virkner. Desuden møder vi Mads Knarreborg som tidl. statsminister HC Hansen, Bjarne Henriksen som Bent Schønberg og mange flere.
Thure Lindhardt står også bag instruktionen, der er hans første opgave som instruktør.
– Det har været en helt særlig oplevelse at få lov til at fortælle et stykke danmarkshistorie fra en tid, som jeg ikke selv har oplevet, men som jeg har hørt så meget om. At få et særligt indblik i nogle helt utroligt spændende mennesker, som har haft en stor betydning for vores historie, siger Thure Lindhardt.

– Det har været helt naturligt for mig at arbejde i instruktørrollen på dette projekt. Og en fantastisk mulighed for at præge den dramatiske fortælling, som vi har haft store ambitioner for.

Det første afsnit blev vist på DR’s søndag kl. 20.00 og de tre næste afsnit kommer de følgende søndage. Alle fire afsnit kan streames med det samme på DRTV.

De danske Kennedy'er

Statsminister Jens Otto Krag og skuespiller Helle Virkner havde i flere år tilnavnet "de danske Kennedy'er" i dansk politik.

Ved en reception på hotel d'Angleterre for Indonesiens præsident i maj 1959 stod horisonten pludselig i flammer - for nu at bruge et af dronning Margrethes udtryk - for den flotte udenrigsminister og den smukke Helle Virkner.

I sin bog "Hils fra mig og kongen" skriver Helle Virkner selv, at hun fik et indtryk af en sød, men også barsk mand.

Friede efter få dage

Et par uger efter inviterede han hende på frokost på Langelinie-pavillonen i København sammen med nogle venner. Da han i sin ministerbil satte hende af derhjemme efter frokosten, spurgte han om han måtte ringe til hende. Det gjorde han så en halv time senere, hvor han inviterede hende med i sit sommerhus i Bramsnæsvig et par dage efter. Her friede han til hende, og fik et hovedkulds ja fra en lige så forelsket Helle Virkner.

Et par uger senere rejste parret til Sydfrankrig, hvor de skulle giftes på rådhuset i Roquebrune - overværet af hele den danske presse, som havde opsnuset romancen.

Verdensnyhed

Brylluppet var en kæmpe sensation, og nyheden nåede hele verden rundt.

Mindre end et år efter døde den danske statsminister H. C. Hansen, og Jens Otto Krag overtog statsministerposten fra ham. Samtidig fik Helle Virkner og Jens Otto Krag sønnen, Jens Christian i 1960. Og i 1962 kom datteren Astrid Helene, der hele sit liv blev kaldt Søsser.

Kronisk utro

I ugebladene fremstod familielivet som den rene lykke. Men sandheden var, at parret knap havde nået at lære hinanden af kende før de blev gift, og Jens Otto Krag kæmpede mod alkoholisme, ligesom han var kronisk utro, og ofte var fuldstændig ligeglad med om omgivelserne og især hustruen, Helle Virkner, opdagede det.

Først da han meget overraskende trådte tilbage som statsminister i 1972 lige efter valgnatten, hvor han havde ført Danmark ind i EF, fulgte også skilsmissen fra Helle Virkner; noget han havde kæmpet imod i flere år.

Døde af misbrug

Jens Otto Krag gik i gang med hvad han troede skulle blive et nyt og frit liv som maler og forfatter, men han sank i stedet længere og længere ned i et alkoholmisbrug. Han døde kun seks år efter, 63 år gammel i 1978 i sit ikoniske sommerhus i Skiveren. Det var hans 16-årige datter, Søsser, der fandt ham.

Helle Virkner genoptog sin arbejde som skuespiller på fuld tid efter skilsmissen, men blev senere ramt af  svær modgang, da først hendes søn, Jens Christian, blev diagnosticeret med autisme, og Søsser senere blev ramt af sklerose.

I mange år passede Helle Virker sin datter, indtil hun selv døde i 2009. Søsser flyttede derefter ind på et hjem og døde fem år senere i 2014.

Læs mere om TV, kendte, politik og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 22. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og