Over en million danskere tager medicin

Der bliver solgt medicin som aldrig før i Danmark, hvor hver fjerde dansker erkender, at de er nødt til at tage medicin for at komme gennem hverdagen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige

Og mens et stort antal danskere altså må tage medicin for at komme gennem hverdagen, så bliver der også langet historisk meget over disken hos landets apoteker

Smerter, psykiske lidelser og hjertekarsygdomme. Over en million danskere er nødt til tage medicin for at komme igennem hverdagen, hvor især smertestillende medicin fylder i statistikken.

Det skriver Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.

Her svarer hver fjerde af de adspurgte, at de er nødt til at indtage forskellige former for medicin for at kunne fungere i deres hverdags- og arbejdsliv, og hele ti procent af de adspurgte nævner konkret smertestillende medicin, som afgørende.

Og især sidstnævnte er noget, der ligner en bekymrende tendens, der bør mane til eftertanke hos både den almene dansker og sundhedssektoren, lyder det fra Gjensidiges fagansvarlige for Sundhed, Louise Brix.

“Et liv med smerter er i mange tilfælde uudholdeligt, og derfor er det altafgørende, at der er adgang til smertelindring, men det er samtidig også enormt vigtigt, at det ikke fører til afhængighed, hvor det kan ende med at gøre mere skade end gavn,” siger hun og peger blandt andet på smertestillende håndkøbsmedicin som noget, man ikke skal tage over en længere periode uden en klar aftale med en læge.

Sælger rekordstore mængder medicin

Og mens et stort antal danskere altså må tage medicin for at komme gennem hverdagen, så bliver der også langet historisk meget over disken hos landets apoteker.

De seneste fem år alene er mængden af solgt medicin steget med ti procent, så det i dag er på et historisk højt niveau. I 2020 var det kolesterolsænkende og blodtrykssænkende medicin der blev udleveret mest af til danskerne.

Det viser tal fra Danmarks Apotekerforening, som Gjensidige har analyseret.

Men ifølge Louise Brix er en stigning i salget af medicin i sig selv ikke nødvendigvis bekymrende, så længe der er en klar plan forbundet med det.

“Det er min formodning, at en del af stigningen i salget af medicin hænger sammen med et stigende antal ældre samt forskning, der skaber ny medicin mod en række lidelser, vi ikke kunne behandle lige så effektivt tidligere. Så længe det stigende salg sker med en klar plan og aftale med ens læge, er det positivt, at det kan hjælpe den enkelte,” siger Louise Brix fra Gjensidige.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i marts måned 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.

Er det nødvendigt for dig at tage medicin, for at du kan komme gennem din hverdag/din arbejdsdag?
Ja, smertestillende medicin 9 %
Ja, medicin mod psykisk lidelse 6 %
Ja, beroligende medicin 1 %
Ja, en anden type medicin 8 %
Nej 70 %
Ved ikke 3 %
Ønsker ikke at svare 3 %

 

Først publiceret: 15. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. maj 2022 kl. 8:01

Se, hvad vi ellers skriver om: