Få historien bag dagen her Derfor fejrer vi store bededag

For mange danskere er store bededag en kærkommen fridag, mens den for mange andre er store konfirmationsdag, da der bliver holdt en del konfirmationer landet over

Mange vælger at spise varme hveder dagen før Store Bededag, og traditionen stammer helt tilbage fra 1686.

I mere end 300 år har vi fejret store bededag på den fjerde fredag efter påske.

Og mens nogle ser frem til at holde fri på dagen, er mange andre til konfirmationer, da det også er store konfirmationsdag i landets kirker.

I virkeligheden er den en ud af tre faste- og bededage, som professor og biskop Hans Bagger (1645-1693) står bag, men der er altså kun den ene tilbage i dag.

Bagger blev født i byen Lund, mens Skåne stadig var en del af Danmark.

Han blev professor i teologi ved Lunds Universitet, og allerede som 29-årig fik han det øverste kirkelige embede i Danmark som Sjællands biskop.

Kong Christian V opdagede hurtigt Baggers talent, hvorfor han fik lov til at være med i revisionen af Danske Lov. Det er dog især Baggers revision af den såkaldte alterbog med kirkens ritualer, som han huskes for i dag.

Sådan foregik det

I gamle dage startede store bededag allerede aftenen før, helt præcist klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke.

Herefter skulle boder, kældre og kroer, som solgte drikkevarer lukke. Fordi næste dag skulle alle komme i kirke – i ordentlig tid og ædru.

Skulle det glippe med at holde sig vågen og frisk i kirken, kunne det blive yderst ubehageligt, da kirketjenerne dengang var udstyret med lange kæppe, som de gerne gjorde brug af, hvis en person faldt i søvn.

Derudover skulle man faste, indtil alle gudstjenester var overstået og afholde sig fra arbejde, spil, leg og anden “verdslig forfængelighed”, som Nationalmuseet beskriver det.

Det var også forbudt at foretage rejser, dog med undtagelse for dem, der var ansat i postvæsnet.

Derfor spiser man hveder

Traditionen med at spise lune hveder på store bededag er kendt landet over og skyldes, at bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før helligdagen og den følgende dag.

For at indhente den manglende arbejdsdag bagte de derfor ekstra store hvedeknopper dagen før, som folk kunne købe med hjem og spise dagen efter.

Læs mere om helligdage, traditioner og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 12. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 15:16

Se, hvad vi ellers skriver om: