Tillykke: Per Pallesen fylder 80 år

Fødselaren Per Pallesen vil selv stå bag baren som tjener Bolt på Jernbanerestauranten i Korsbæk på Bakken på sin fødselsdag og modtage venner, kollegaer og familie til fødselsdagsreceptionen.

Per Pallesen og hans kæreste gennem flere år, Vivian Dencker, tidligere i år. Foto: Emil Agerskov, Ritzau Scanpix

Den folkekære skuespiller, Per Pallesen, fylder 80 år lørdag den 30. april 2022. Og det kan han selvfølgelig kun fejre ét sted;  på Jernbanerestauranten i Korsbæk på Bakken.

Her vil fødselaren stå bag baren selvfølgelig som den populære Matador-skikkelse, tjener Boldt, og tage imod alle gæster, venner, kollegaer og ikke mindst familie.

For Pallesens 100 nærmeste venner venter der lidt mere Matador senere på aftenen. Der inviteres de nemlig til middag på den lidt mere fornemme restaurant, Postgården på Bakken.

Rollen som den ikoniske anløbne tjener i “Matador” var Per Pallesen selv med til at skabe dengang.

I bogen “Matador, mennesker, minder & myter” fortæller han, at Erik Balling havde spurgt, om Per kendte Tjener Boldts sind. – Ork ja, svarede Per. Det er tjener Pedersen fra Aars Hotel… (Per Pallesen er fra Aars i Jylland).

– Boldt var en lille ål, der bevægede sig rundt, hvor det nu kunne svare sig. Hvis han kunne tjene en 25-øre ved at lave lidt fusk, så gjorde han det, fortæller Per i bogen

Alsidig karriere

Pallesen blev uddannet sparekasseassistent i sin tid, men skiftede og blev sidenhen uddannet på skuespillerskolen ved Aalborg Teater i 1966.

Eddie Skoller, der havde overtaget Hjørringrevyen i 1977 efter Thøger Olesens død, hentede i 1978 Pallesen til revyen, og i 1979 blev Pallesen selv leder af revyen. Gennem 20 år var han instruktør og direktør for denne revy.

Humoren fra Hjørringrevyen blev taget med over til tv-satireprogrammet Dansk Naturgas som udsendtes i 1980’erne. Her var Pallesen også instruktør og skuespiller. Fra dette tv-program huskes han for figuren Mathiesen og hans “forhold” til fru Christoff, spillet af Tommy Kenter.

Mange husker det musikalske flygelshow Pallesen Pilmark Show med makkeren Søren Pilmark fra 1984 (se videoen nederst, red.) og hans tjener Boldt fra serien Matador. Men samtidig også som den stærke og elskelige Ib Abelsøn i tv-serien Gøngehøvdingen.

På teatret har han bl.a. optrådt i musicalerne Styrmand Karlsens flammer, Spillemand på en tagryg og Les Misérables.

Han huskes også for i mange år at have været instruktør på mange teater- og revyforestillinger og var fra 2001 til 2007 chef for Nørrebros Teater.

Restauratør og vinkender

Pallesen har i flere år haft lejlighed i Rom og har godt kendskab til dens restauranter. Erfaringerne har han udgivet turistguiden Spis i Roms sidegader udgivet i 2010 på forlaget Thaning & Appel. Hans interesse for vin resulterede i bogen Glæden ved vin udgivet på samme forlag året før i 2009. Han holder årligt omkring 25 foredrag om vin.

Privat var Per Pallesen gift med sin kollega og medspiller Kirsten Peüliche fra 1966-1991. De har sammen to døtre – skuespillerinderne Trine Pallesen og Sofie Pallesen. Herefter dannede han i mange år par med den 25 år yngre koreograf og skuespillerinde Jeanette Binderup-Schultz. Senest har han dannet par med tandlægen Vivian Dencker.

Kilde bl.a.: Wikipedia

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Se den sjove sketch med Per Pallesen og Søren Pilmark, “Regn og sol”, fra 1988. Den kalder på latteren:

https://youtu.be/QKqDPsuu-Pk

Først publiceret: 29. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. maj 2022 kl. 17:50

Se, hvad vi ellers skriver om: