Se dronningens nye diadem

Dronning Alexandrines safirdiadem blev i 2018 købt af en ukendt på auktion i Danmark. Nu viser det sig, at det formentlig var dronning Margrethe, der var køberen.

Safirdiademet, der blev solgt på auktion for næsten fire år siden, dukker nu op i dronningens smykkesamling. Foto: Lars E. Andresen/DR og privat.

I udsendelsen “Dronningens Skatkammer” på DR1 bliver en hemmelighed afsløret.
Nemlig hvem der i 2018 købte det dansk-russiske safirdiadem på Bruun Rasmussens kunstauktioner. Meget tyder nemlig på at det var dronning Margrethe selv. Og det vil glæde mange danskere.

I programmet “Dronningens Skatkammer” ser man det specielle diamant- og safir-diadem blive udstillet sammen med en lang række af kongelige smykker i “Kongernes Samling” på Koldinghus.

Arve-diadem

I DRs program, “Dronningens skatkammer”, dukker det særpræget diadem pludselig op og afslører, at det var dronningen, der købte diademet på auktionen tilbage i 2018.

Mange husker, da de tre Rosenborg komtesser solgte dronning Alexandrines safir-diadem på auktion hos Bruun Rasmussens kunstauktioner i december 2018. Der var voldsom interesse fra både Danmark og udlandet, da det kom frem, at diademet med den lange, royale danske og russiske historie skulle på auktion.

De tre komtesser havde arvet det historiske dansk-russiske diadem efter deres mor, grevinde Anne Dorte, og i december 2018 solgte de det kostbare diadem for to millioner kroner på auktionen.

Dengang var det en stor hemmelighed hvem købere var. Martin Hans Borg, der er russisk chefekspert hos Bruun Rasmussen, røbede ikke med et ord, hvem der havde købt diademet.

– I forhold til hvad vi har haft af andre kunstgenstande i 70 år her hos Bruun Rasmussen, så ligger det her diadem helt klart i toppen af top ti. Jeg har ikke set noget lignende hos os før, sagde Martin Hans Borg dengang til TV 2.

Der var rigtig mange danskere, der dengang mente, at det kostbare smykke hørte til i Danmark, og hos den danske kongefamilie. Og meget ser nu ud til, at det mente dronning Margrethe også.

Søstrene solgte

Sælgere af smykket var de tre komtesser af Rosenborg, Josephine, Camilla og Feodora, der havde arvet smykket fra deres far, grev Christian af Rosenborg og mor, grevinde Anne Dorte.

Det russiske safirdiadem var oprindeligt en gave fra Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland til prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin ved hendes bryllup med den danske prins Christians bryllup i Cannes i foråret 1898.

Kongeparret gav selv smykket videre i 1933 til deres svigerdatter arveprinsesse Caroline-Mathilde ved hendes bryllup i Fredensborg Slotskirke med kongens yngste søn, arveprins Knud.

Det var ham og sønnerne, der mistede arveretten til tronen, da der blev vedtage en ny tronfølgelov i 1953, fordi hans storebror, Frederik IX “kun” fik tre døtre, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie.

Efter Caroline-Mathildes død i 1995 arvede den yngste af hendes børn, sønnen Grev Christian af Rosenborg og dennes familie diadement, og de har opbevaret smykket indtil det blev solgt i 2018.

Det første afsnit af TV-serien “Dronningens Skatkammer”, hvor man ser safirdiademet, blev vist på DR1 tirsdag 12. april. Men kan stadig ses på DRTV.

Først publiceret: 12. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. april 2022 kl. 22:24

Se, hvad vi ellers skriver om: