Derfor skal du huske sommertid på søndag

Sommertid er lige om hjørnet. Læs her baggrunden for, hvorfor hele landet ændrer tiden.

Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00.

Natten mellem lørdag og søndag stiller vi uret til sommertid, og kan se frem til at gå de lyse aftener i møde.

Allerede på søndag vil vi kunne mærke en betydelig ændring, for søndag aften går solen først ned klokken 20:19. Til gengæld betyder sommertiden, at vi holder lidt længere på de mørke morgener, hvilket kan være en fordel, hvis du er generet af det tidlige morgenlys. Men vi skal ikke mere end 14 dage frem, før at solen igen står op før klokken 6 om morgenen.

Søvn og klokken

I mørke producerer kroppen søvnhormonet melatonin, som gør dig søvnig. Melatoninniveauet er mest følsomt overfor lys i den blå del af lysspektret, jo mere blåt lys du udsættes for, jo mindre melatonin producerer du og jo mindre søvnig vil du føle dig. Dagslys indeholder meget blåt lys, og holder dig derfor vågen.

Når du står op om morgenen, er det derimod vigtigt med lys for at stoppe produktionen af melatonin, så du kan føle dig frisk i hovedet. Måske har du hørt det allerede, men faktisk er en af kilderne til blåt lys de fladskærme vi omgiver os med f.eks. din telefon, tablet og fjernsyn. Derfor anbefaler forskerne også, at du undgår lys fra skærme inden du skal sove.

Sker hvert år

Hvert efterår stilles urene en time tilbage, så vi kommer tilbage til normaltid, også kaldet vintertid, efter syv måneder med sommertid.

Vintertid er normaltid

Den formelle betegnelse for tiden om vinteren er dansk normaltid – DNT.

I international sammenhæng svarer det til den koordinerede universaltid – UTC – plus en time. Det er det, der tidligere har været omtalt som Greenwich Mean Time – GMT.

Sommertid fra marts

Sommertiden varer fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

Vintertid: Uret skal stilles tilbage

Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00. Vi får med andre ord en ekstra time det ene døgn.

Sommertid: Uret stilles frem

Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00.

Bliver lysere om morgenen

Når det er vintertid og uret stilles frem, vil det vil det være lysere, når man skal mandag morgen i forhold til samme tidspunkt på døgnet ugen forinden.

Indført i 1916

Sommertid blev første gang indført af Østrig og Tyskland i 1916 for at spare energi og dermed olie, som var knap på grund af Første Verdenskrig.

En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år.

Sommertiden kom igen fra 1940 til 1948, da Anden Verdenskrig fandt sted.

Permanent fra 1980

Ordningen blev først permanent i Danmark i 1980.

Standardiseret i EU

* Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Resten af året har vi dermed normaltid.

* Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal EU-Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertidens start og slut for de kommende fem år.

Kilder: Den Store Danske, Eur-lex og Ritzau.

Læs mere om hvad der sker i seniorernes hverdag og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 24. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. marts 2022 kl. 16:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og