Ny Borgen-stjerne: Jeg vil gøre Grønland stolt

Den grønlandske skuespillerinde Nivi Pedersen håber at gøre folk på sin fødeø stolte med sin optræden som Emmy Rasmussen i den nye sæson af "Borgen".

Den største udfordring ved at skulle spille Emmy Rasmussen i "Borgen" er, at hun er fra en anden bygd, end Nivi selv er fra. De taler nemlig med to vidt forskellige dialekter. Det svarer til, at en københavner skal spille en indfødt aarhusianer, fortæller Nivi Pedersen. Foto: Mike Kollöffel, DR.

Fjerde sæson af successerien “Borgen” udspiller sig i Grønland, og flere af landets skuespillere er på rollelisten i det højspændte drama, som eskalerer, da der bliver gjort et enormt oliefund på øen.

Blandt de fremtrædende ansigter er skuespillerinden Nivi Pedersen, der indtager rollen som embedsmanden Emmy Rasmussen i serien, som efter premieren på DR ryger ud på Netflix.

– Det er specielt og megaovervældende. Det er en kæmpe ære at få lov til at være med i det gigantiske setup, det er. Men jeg har mere tænkt: “Okay, nu skal du gøre det godt for de grønlandske seere”, siger Nivi Pedersen.

– Jeg ved ikke, om det har været en mekanisme for ikke at tænke på det eller for at sige til mig selv: “Nu skal du gøre det så godt, som du kan, og forhåbentligt er dem derhjemme stolte og kan genkende og spejle sig i de grønlandske karakterer”.

I serien taler Nivi Pedersen både dansk og grønlandsk og har scener i både København og Illulisat.

Repræsenterer Grønland

Hun håber, at serien kan være med til, at andre får øjnene op for Grønland både som land og som filmlokation.

– Det er helt klart specielt på en eller anden at føle sig lidt som en repræsentant, når jeg egentlig bare er mig og bare gerne vil være mig.

– Man får naturligt naturligt mange spørgsmål om Grønland og historie, og – Nogle gange er der da noget, der er sjovt at svare på og tage en snak om. Andre gange er jeg ikke lige i humør til at snakke om kolonihistorie eller politik.

– Det, jeg egentlig prøver rigtig meget på, er ikke at snakke for et folk, for det kan jeg ikke. Det bliver naturligt, når man er repræsentant fra et land, at man bliver spurgt: hvordan har grønlænderne med det og det? Jeg prøver så vidt muligt at undgå at svare på andres vegne eller putte ord og holdninger i andres mund.

Også instruktør

Nivi Pedersen er ud over at være skuespiller også dokumentarinstruktør. For hende er der ikke nødvendigvis så langt mellem dokumentarer og skuespil, som man måske skulle tro.

– Det handler jo om mennesker. I hvert fald for mig. På den måde synes jeg, det går megameget hånd i hånd. Selv om det er skuespil, er det jo en person, jeg går ind og skal portrættere, fortæller hun.

“Borgen – Riget, magten og æren” kan ses hver søndag på DR1 klokken 20.00.

Først publiceret: 20. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. marts 2022 kl. 11:52

Se, hvad vi ellers skriver om: