IKEA-tip: Sådan arbejder du effektivt i køkkenet

Tænk dine arbejdsgange igennem i køkkenet. Så kan du spare dig selv for unødvendigt arbejde og have udstyret lige ved hånden.

Mange har fået nye vaner i køkkenet under coronaepidemien, og det kan skabe problemer med flowet i køkkenet. Gennemtænk derfor de nye arbejdsgange, lyder rådet fra Majken Sørensen, som er interior design manager hos Ikea Danmark.

Du er nødt til at røre i gryden konstant, hvis maden ikke skal brænde på. Men krydderierne er i den anden ende af køkkenet. Skålen, det skal op i, er heller ikke i nærheden.

Og når du suser ned for at hente sagerne, går den ene i vejen for den anden, som er ved at dække bord.

Mange af os har indrettet køkkenet mere eller mindre tilfældigt på et tidspunkt. Og med tiden er placeringen af skærebrætter, tallerkener og knive bare blevet en vane. Selv hvis det er upraktisk i det daglige.

Gode råd fra Ikea

Derfor burde du nok hive alt dit køkkenudstyr og service ud og få det placeret optimalt. Sådan lyder rådet fra Majken Sørensen, som er interior design manager hos Ikea Danmark.

– Hvis man ønsker at optimere køkkenet, er det vigtigt først at lave en analyse. Hvad fungerer godt, og hvor kan man mærke, at det ikke fungerer?

Undgå trafikkaos i køkkenet

* Inden for køkkenindretning taler man om arbejdstrekanten. Det er linjerne mellem vask, kogezone og køleskab.

* Der er mest trafik mellem vaskezonen og kogezonen. Der skal derfor gerne være fri passage - og ikke for langt.

* Har du et køkkenalrum eller køkken med spiseplads, så placer gerne tallerkener og bestik, så man nemt kan komme til det uden at skulle trave frem og tilbage gennem køkkenet.

* Skal børnene kunne hjælpe med at dække bord, kan service også stilles i børnehøjde.

Kilde: Majken Sørensen, interior design manager hos Ikea Danmark

– Det kan være i forhold til de daglige aktiviteter, eller det kan være materialevalget, og hvor let det er at gøre rent. Lav en analyse af aktiviteterne, og få defineret jeres behov, siger Majken Sørensen.

Kig på, hvilken type mad I laver. Eller om der ofte bliver bagt, så der skal være store ryddelige flader til at stå med dejen.

Sørg også for, at der er plads nok omkring dig. Der skal være bordplads ved siden af køleskabet, så du har et sted at sætte indkøbsposen eller madvarerne, du hiver ud.

Majken Sørensen anbefaler også at have 40 centimeter bordplads ved siden af komfuret, så du har afsætningsplads til gryder og fade fra ovnen.

– Mellem håndvask og opbevaring anbefaler vi på samme måde minimum 40 centimeters bordplads, så man har noget afsætningsplads.

– Arbejdsflowet kan virkelig blive besværliggjort, hvis man ikke har afsætningsplads og opbevaringsplads. Det kan man også tilføre køkkenet med en lille køkkentrolley eller en flytbar køkkenø, foreslår hun.

Kig på væggene

Ud over at kigge på fladerne skal du også tage et kig på væggene. Her kan du nemlig få masser af opbevaringsplads.

– Skal der ekstra skabe op? Hvis man ikke synes, det passer i ens køkken, kan man let sætte nogle hylder op eller hænge en stang op til opbevaring og bevare et mere åbent udtryk, siger Majken Sørensen og fortsætter:

– Ved at få udnyttet vægpladsen kan man også have tingene i nærheden af, hvor man bruger dem. Det kan være køkkenredskaber, der hænger på en stang, eller et mere industrielt look, hvor gryder og pander hænger lidt højt, hvor de ikke forstyrrer.

Overvej også, hvad der skal i skabe og skuffer. Tørvarer som mel kan nemt forputte sig inde bagest i et skab. Men har du dem i en skuffe, får du hurtigt et overblik over indholdet.

Kogebogsforfatter Ditte Ingemann råder til at overveje, hvor du bruger dine køkkenting – og ikke mindst hvor meget du bruger dem.

– I stedet for at gryden skal stå nederst, når nu du bruger den meget, så kan den måske hænge over komfuret. Tænk over, hvordan det er logisk, og hvordan du optimerer.

Læs mere om hus, mad og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 15. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. marts 2022 kl. 11:48

Se, hvad vi ellers skriver om: