Lær at købe godt køkkenudstyr

Gode gryder og pander skal kunne tåle noget varme. Jo flere varmekilder det kan klare, jo bedre kvalitet er det som regel

Med godt grej i køkkenet lykkes det hele bare bedre

Undgå at købe katten i sækken, når du skal have nye gryder eller pander. Disse tommelfingerregler hjælper dig med at få god kvalitet med hjem.

“Billigt køkkentøj er der sådan set ikke noget galt med. Det er dårlig kvalitet, der giver problemer”, fastslår Thomas Rønsch Toftdahl, som underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen.

Men med et par simple fif kan du selv blive i stand til at afgøre, om kvaliteten er i orden, når du falder over et godt tilbud på køkkengrej eller knive.

Tjek varmekilder

Gode gryder og pander af høj kvalitet skal kunne tåle noget varme. Og derfor lægger Thomas Rønsch Toftdahl ud med at kigge på, hvilke varmekilder køkkentøjet kan tåle.

“Jo flere varmekilder det kan klare, jo bedre kvalitet er det som regel”.

Hvis det kvalitetsmæssigt kan tåle forskellige varmegrader, indikerer det nemlig som regel kvaliteten.

“Så hvis det kan tåle de tre varmekilder gas, induktion og almindeligt komfur er det en rigtig god indikator for, at det er godt”, lyder rådet fra Thomas Rønsch Toftdahl.

Se på bunden

Christel Søgaard Kirkeby er projektleder for Test og Analyse hos Forbrugerrådet Tænk, hvor hun blandt andet har stået for test af stegepander.

“Ud fra vores test kan jeg sige, at det ikke altid er nemt at se på en stegepande, hvor god den er i praksis. Men hvis bunden er meget tynd, så kan panden have en tendens til at slå sig mere, hvis man for eksempelvis giver den et kuldechok”.

“Og hvis den slår sig, så er bunden ikke længere helt jævn. Så har den dårligere kontakt med kogepladen og fedtet kan ryge ud i siden, når du skal stege”, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.

Derfor er hendes råd, at du sikrer dig, at bunden har en god tykkelse.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler også den tykkere kvalitet, som har god varmeledning. Og så skal det også kunne tåle at gå i ovnen.

“Det skal en pande også kunne klare, så man kan smide æggekagen i ovnen, uden at panden slår sig og ikke længere kan stå på varmekilden”, siger han.

Slip-let eller ej

Inden for køkkenudstyr er der også smag og behag og forskellige skoler.

Det er for eksempel individuelt, om du er til slip-let-pander med en kemisk belægning.

“Med hensyn til gryder er jeg ikke rigtig fan af det. Selv om der er kommet produkter, der er rigtig gode, så bliver de slidt med stålinstrumenter. Så man kan ikke bruge et stålpiskeris eller en håndmikser. Men i forhold til pander kan det give mening”, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Inden for slip-let er der dog også stor forskel på kvaliteten.

Og det er vigtigt, at belægningen ikke går i stykker eller falder af i flager.

Det er nemlig noget giftigt stads, hvis det ikke er intakt.

“Jeg har næsten lige testet et udvalg, og det afgørende er varmebehandlingen af belægningen – at den bliver brændt ind i stålet”.

“Der er også kommet nogle pander, der er glaserede, og selv når jeg stak i dem med en kniv, kunne jeg ikke få hul på belægningen”.

Varmefordelingen var også enormt god på de pander, der var glaserede.

Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk råder til at vælge en stegepande uden fluorstoffer, som er svært nedbrydelige, i belægningen.

Det kan du gøre ved at kigge efter betegnelser som PFC-fri eller PFAS-fri.

Først publiceret: 9. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2022 kl. 14:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og