Gør dine stueplanter klar til foråret

Det er tid til at ompotte og give stueplanterne ny jord, så de er klar til at vokse i den igangværende vækstsæson. Få her tips til at komme i gang.

En af de mest populære stueplanter er monsteraen, som af flere kendes som "blogger-planten". Den er let at passe, fordi den ikke kræver meget vand.

Foråret er kommet med flere timers dagslys og lunere temperaturer.

Og det betyder, at det nu er ved at være tid til at gøre stueplanterne klar til vækstsæsonen ved at give dem bedre betingelser for at kunne vokse og gro det kommende halvår.

Først og fremmest handler det om at give stueplanterne ny jord – og flere af dem har formentlig også brug for en ny og større potte for at kunne vokse, siger Marianne Bachmann Andersen, der er rådgiver ved Danske Havecentre.

Ompotning

Mange planter vil have brug for en ny potte hvert år, mens andre sjældnere skal have en ny potte.

Tjekliste til stueplanterne

* Omplant, og giv ny jord.

Er rødderne vokset ud til kanten, skal du vælge en lidt større potte. Køb en næringsrig jord af god kvalitet, og skift som minimum jorden i siderne og toppen.

* Trim planten.

Fjern trætte blade hurtigt, så planten ikke skal bruge energi på dem. De bliver ikke grønne igen.

* Gød.

Giv planterne gødning cirka en gang om måneden.

* Støv bladene af.

Der kan sætte sig støv på blade, som forhindrer lys i at nå planten optimalt. Det kan bremse vækst.

* Vand.

I sommerhalvåret har stueplanterne brug for mere vand end om vinteren. Sørg derfor for jævnligt at vande planterne, når de øverste centimeters jord er tørret ud.

Kilder: Greenify og Marianne Bachmann Andersen, rådgiver ved Danske Havecentre.

 

– Har man de grønne stueplanter, som bliver større og større hvert år, så skal de pottes om.

– Det kan man tjekke ved at løfte dem ud af krukken eller kurven og se, om rødderne er vokset hele vejen ud til kanten. Er de det, skal man gå en tand op i pottestørrelse, siger hun.

Det er dog vigtigt, at man ikke skifter til en potte, der er meget større end den, planten kommer fra, understreger Marianne Bachmann Andersen.

– Man kommer ikke hurtigere til en større plante ved at skifte fra en diameter på 10 centimeter til 50 centimeter. En plante har godt af at fylde en potte ud, så hellere skifte potten lidt oftere, siger hun.

Det er ikke uden betydning, hvilken jord man giver sine planter.

Den gode jord

Her er det bedste råd at bruge en jord af god kvalitet og eventuelt tilføje knuste lecakugler eller andet, der kan give jorden luftighed, siger Trine Larsen, der er rådgiver ved Haveselskabet.

– Man kan sagtens blande sin egen jord. Her kan man tilføje bladmuld eller noget andet næringsrigt, som giver noget struktur til jorden. Så tung lerjord er ikke egnet, siger hun.

Noget af det allervigtigste, når man kommer en plante i en ny potte, er at sikre et dræn i bunden. Det kan være et tyndt lag lecakugler og en potte med hul i bunden og underskål.

Vækstsæsonen for stueplanter begynder i foråret og løber til september. Det er i denne periode, at stueplanterne især sætter nye skud, blade og får mere liv, end de har haft i løbet af vinteren, hvor de har været i dvale.

Derfor kan den rette mængde lys og korrekt vanding i sig selv bidrage til at give flotte planter.

Det er dog vigtigt, at man sætter sig ind i den enkelte plantes konkrete behov, hvis man vil have de flotteste planter, siger Trine Larsen.

Gødning hver måned

Man kan også booste udviklingen ved at tilføre noget gødning i sommerhalvåret.

– Som udgangspunkt kan man gøde en gang om måneden, hvis det er flydende gødning.

– Ellers kan man bruge gødningspinde, hvor den frigives langsomt. Man skal dog være opmærksom på, at hvis man køber pottemuld, kan der allerede være noget gødning i, siger hun.

Når man har gjort sine stueplanter klar til at kunne vokse ved at give ny jord og potter skal man være forberedt på, at der kan gå noget tid, før man ser resultater.

– Der er noget stress i det for planten, når man gør flere ting på en gang – ny krukke og jord. Derfor skal man have tålmodighed, før den er etableret i det nye miljø, siger Marianne Bachmann Andersen.

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 8. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 10. marts 2022 kl. 9:37

Se, hvad vi ellers skriver om: