Hvad er bedre end porno? Foodporn

Ser du også foodporn? Foodporn har indtaget de sociale medier. Men hvorfor er det blevet så populært og hvad er det egentlig, det giver os?

Foodporn handler om at spise med øjnene og at gå helt tæt på de mange kaloriebomber.

Forestil dig en kniv, der langsomt deler en klæbrig, overpyntet muffin i to, hvorefter en lind strøm af saltkaramel flyder ud på tallerkenen.

Så har du et eksempel på foodporn, som er en af internettets mest populære trends for tiden.

– I foodporn går man tæt på og får alle elementerne med. Videoerne gør det muligt at høre, når kagen bliver skåret og se, når chokoladen flyder, forklarer madblogger og influencer Frederikke Wærens, og uddyber.

Lidt for meget af det hele

– Det er lidt for meget af det gode, og der er skruet op for brugen af toppings, fyld og tilbehør, men det er en del af setuppet. Det må gerne være overdådigt, forklarer hun.

Og netop det overdådige har ifølge madekspert Anne-Sophie Lahme altid appelleret til mennesket.

– Betragter man kvinder på malerier fra eksempelvis 1700-tallet, har de ofte former. Det var et udtryk for velstand og viste, at den portrætterede havde adgang til mad i rigelige mængder og havde overskud samt kontrol over sit liv, siger hun.

I dag handler kontrol i denne sammenhæng i højere grad om at kunne kontrollere den overflod af fødevarer og søde sager, som mange har adgang til, og her er foodporn ingen undtagelse.

– Det er jo rendyrket hedonisme i sin mest moderne form. Ekstrem nydelse uden omkostninger. Vi kigger bare på smeltet ost i lange baner og søde sager, uden at det koster på kaloriekontoen, siger Anne-Sophie Lahme.

Det visuelle look

Det visuelle optager også en betydelig del af Frederikke Wærens arbejdstid. På en uge bager hun typisk to til tre gange, da det hele opsætningen med kamera, lys og bagning er meget tidskrævende.

– Det er et fuldtidsarbejde. Jeg deler typisk mine opslag på Instagram, men også på TikTok, hvor mine videoer sjældent varer mere end syv sekunder.

– Det er typisk her, jeg skærer gennem kagen, så man rigtig kan fornemme konsistensen og indholdet, siger hun.

Har du en sød tand og et mål om at begrænse dit daglige kalorieindtag, kan det lyde som selvpineri at dvæle ved de appetitvækkende videoer, men det er mere nuanceret end som så.

Spise med øjnene

Nydelsen handler nemlig også om æstetik, og i følge Anne-Sophie Lahme holder det gamle udtryk “at spise med øjnene” stadig.

Det kan være en forklaring på populariteten.

– De unge i dag er meget visuelt orienterede. Deres sprog er billedbårent, og så er de meget bevidste om, hvad de indtager, forklarer hun.

– Bageri af denne slags er for de fleste ikke en hverdagsting, men derimod et projekt og noget ekstraordinært, som ofte deles og debatteres, siger madeksperten.

Prøv en luftig kage med chokoladefrosting

Hvis du vil prøve kræfter med en af influencer og madblogger Frederikke Wærens foodporn-favoritter, er denne bradepandekage et godt sted at starte.

* Dej
235 g blødt smør, 300 g sukker, 2 tsk. vaniljesukker, 4 hele æg, 2 æggeblommer, 300 g hvedemel, 2 tsk. bagepulver, 1/2 tsk. salt og 200 g sødmælk

* Frosting
150 g smeltet og afkølet mælkechokolade, 200 g blødt smør, 150 g flormelis, 25 g kakao og 1/2 dl piskefløde

* Fremgangsmåde
Pisk smør, sukker og vaniljesukker luftigt. Kom æg og æggeblommer i smørblandingen lidt ad gangen. Hæld skiftevis mel og mælk i blandingen. Bages i 20-25 min. ved 180 grader varmluft i en form på 30 x 40 cm.

Smelt chokoladen, og lad den afkøle. Pisk smørret og tilsæt flormelis og kakao. Tilsæt den afkølede chokolade og fløden skiftevis. Smør frostingen på, og sæt kagen på køl. Velbekomme!

Kilde: Frederikke Wærens

Læs mere om mad, motion og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Se Frederikke Wærens hjemmeside med opskrifter og billeder HER

Først publiceret: 3. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 3. marts 2022 kl. 14:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

og