Undgå impulskøb: Sørg for et mål med dine penge

Med tiden kan det gøre ondt på økonomien, hvis man lader sig friste i øjeblikket. Men der er råd at hente til at undgå impulskøb.

Nogle anbefaler, at man bruger kontanter til sine indkøb for bedre at kunne kontrollere, hvad pengene bliver brugt til.

Det bimler med reklamer om, hvor meget du kan spare ved at slå til netop nu, og mailbakken er fyldt med spar 20 procent i dag.

Så er det nemt at lade sig friste af impulskøb.

Tilrettelæg fornuft

Men der findes trick, som kan tøjle den indre kamp mellem fornuft og følelse, der opstår, når vi bliver eksponeret for et godt tilbud.

Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, som er selvstændig forbrugerøkonom og har stået bag analyser om forbrugeradfærd.

“Man kan tilrettelægge fornuften, så den vinder over følelsen, hvis man følger nogle rammer og regler, inden man køber”, siger hun.

Undgå tilbud

Først og fremmest handler det om ikke at tage på tilbudsjagt. Hverken på nettet eller i fysiske butikker, hvis ikke man mangler noget.

“Når vi ser ting, begynder de at eksistere for os, og så bliver vi fristede”

“Forbrug er vores måde at forkæle os selv på, og selv om vi ikke mangler noget, kan et godt tilbud skabe et nyt behov”, siger forbrugerøkonomen.

Afmeld mail

Har man hang til at shoppe på nettet, kan det være en god idé at afmelde alle nyhedsmails.

Har man alligevel begivet sig ud og fundet et produkt, der får pengepungen til at brænde i lommen, er det en god idé at give sig selv et døgn eller to til at tænke over købet, inden man slår til.

Det anbefaler Mille Skjold Madsen, som er chefredaktør på og indehaver af magasinet Økonomista, der blandt andet skriver om privatøkonomi.

Mangler du blusen?

For har du virkelig brug for den bluse, eller er det bare, fordi det giver dig en god følelse at købe noget nyt til dig selv?

“Man kan godt vente 48 timer og handle på en impuls alligevel, så derfor er det en god idé også at bruge tiden på at reflektere over, hvor behovet kommer fra”, siger Mille Skjold Madsen.

Du kan med fordel bruge tiden på at rydde op i skuffer og skabe for at se, om du har noget i forvejen, der ligner, mener Ann Lehmann Erichsen.

Man har en tendens til at falde for de samme ting. Og har du noget i gemmerne, kan du genopdage det og give det nyt liv i stedet for at købe nyt.

Sulten shopping

En anden hovedregel er at undgå shopping i alle former, når man ikke er i fysisk overskud.

“Forskningen viser, at vores mentale båndbredde ikke er så bred, når vi er sultne eller trætte”, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Så giver vi meget nemt op for impulser, og så vinder lysten over fornuften.

Sidst men ikke mindst kan en veltilrettelagt økonomi hjælpe en til at undgå unødige køb, mener Mille Skjold Madsen.

Sæt spare-mål

Hun anbefaler at holde det, der hedder et zero-based budget, hvor du hver måned fordeler det beløb, du har tilbage på din konto, når alle regninger er betalt, ud på forskellige konti.

En til den sommerferie, du sparer op til og den bil, du gerne vil have, og en med det beløb, du må bruge på nye ting hver måned.

“Hvis ikke vi har et mål med vores penge, ved vi ikke, hvad de går til”.

2000 kroner spildt

“Og hvis du gennemgår din konto og finder ud af, at du bruger 2000 kroner om måneden på tøj og sko, men ikke føler, at du lever et fedt liv, og at du egentlig godt gad at rejse noget mere, kan det være en fin ting at få sat nogle mål på kontoen”, siger Mille Skjold Madsen.

Først publiceret: 22. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og