Disse vitaminer er vi gladest for

Kosttilskud kan være nyttige, og interessen for dem boomer. Men der er ingen grund til at spise for mange, siger forsker.

Seks ud af 10 danskere tager kosttilskud, og vi er især glad for D-vitaminer om vinteren, hvor solen ikke er så skarp.

Nye tal viser nemlig, at danskerne søger markant mere på kosttilskud på internettet i dag, end de har gjort tidligere, fortæller presse- og kommunikationsansvarlig hos prissammenligningstjenesten Pricerunner, Katrine Barslev.

– Alene fra 2019 til 2021 oplevede vi en stigning på 125 procent i antallet af danskere, som klikker på forskellige former for kosttilskud via vores hjemmeside, siger hun.

Blandt danskernes foretrukne kosttilskud er blandt andet B-vitamin, D-vitamin, fiskeolie og multivitamin-piller.

Sådan indtager du dit kosttilskud korrekt

* Det er som regel bedst at indtage sit kosttilskud i forbindelse med et måltid. På den måde har kroppen lettere ved at optage vitaminerne og mineralerne.

* Læs altid etiketten, og følg producentens anbefalinger. Der kan nemlig være forskel på de anbefalede doser fra mærke til mærke. Er du stadig i tvivl, kan du spørge apoteket eller materialisten til råds.

* Kosttilskud må ikke erstatte en sund og varieret kost.

* Kosttilskud bør opbevares utilgængeligt for børn.

Kilde: Apotekets.dk

Men ifølge seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Anja Pia Biltoft-Jensen er det langtfra alle, der har gavn af at supplere kosten med kosttilskud.

B-vitamin

– Ser vi for eksempel på vitamin B, som blandt andet er vigtigt for nervesystemet, hår, hud samt produktionen af røde blodlegemer, så får de fleste mennesker dækket deres behov, hvis de spiser sundt og varieret, siger hun.

Spiser du vitamin B uden at have behov for det, er der imidlertid ingen fare på færde, da kroppen selv skiller sig af med de overskydende vitaminer.

– Vitamin B er et vandopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det kroppen ikke kan optage, havner i toilettet. Der er derfor ingen risiko ved at tage vitamin B, men der er heller ingen grund til at bruge penge på det, hvis du ikke har behov for det, uddyber Anja Pia Biltoft-Jensen.

D-vitamin

Et vitamin, der kan være god grund til at tage, er til gengæld vitamin D, som er godt for nervesystemet, hår, hud og produktionen af røde blodlegemer. Sundhedsstyrelsen anbefaler voksne samt børn over fire år at tage et dagligt tilskud på mellem fem og ti mikrogram i vinterhalvåret.

– Da solen er den vigtigste kilde til vitamin D, og vinteren kan være lang og mørk, giver det god mening at følge anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, vurderer hun.

Multivitamin

En anden favorit blandt danskerne er multivitaminer, som findes i et væld af varianter. Fordelen ved multivitaminer er, at de indeholder et bredt spektrum af vitaminer og mineraler.

Mange supplerer derfor kosten med multivitaminer for at være “på den sikre side”. Køber du et glas multivitaminer, dækker den anbefalede dosis ofte det daglige vitamin- og mineralbehov for en voksen, og det er værd at være opmærksom på, siger Anja Pia Biltoft-Jensen.

– Da vi får vitaminer og mineraler gennem kosten, kan du med fordel gå efter multivitaminer, som ikke dækker 100 procent af dit daglige vitaminbehov. Vitaminerne skal tænkes som et supplement.

I modsætning til en sund varieret kost har kosttilskud nemlig altid det samme høje indhold af vitaminer og mineraler.

– Er man regelmæssig bruger af kosttilskud, varierer indtaget af vitaminer og mineraler fra tilskuddene derfor ikke over tid, men forbliver konstant højt. Det kan resultere i, at man kommer til at indtage for meget af visse vitaminer, som ikke er vandopløselige, men fedtopløselige, og som derfor ophobes i kroppen, siger hun.

Først publiceret: 17. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:14

Se, hvad vi ellers skriver om: