Derfor er din ATP-pension steget i år
ATP satte ny rekord i 2021, og det kommer både statskassen og danskerne til gode. ATP betaler nemlig også 15,3% til velfærdskassen i skat, mens Mærsk f.eks. kun betaler 4% af deres historiske store overskud.
Langt de fleste danskere har penge stående i en pensionsordning hos ATP.
Og de kan glæde sig over, at deres indestående vokser og har det godt, efter at pensionsselskabet torsdag offentliggjorde regnskabet for 2021.
Det viser nemlig, at ATP sidste år opnåede sit højeste investeringsafkast nogensinde på knap 50 milliarder kroner.
Det flotte afkast betyder, at pensionerne allerede pr. 1. januar blev forhøjet med fire procent, hvilket også er en rekordstor stigning.
Så meget mere får du i ATP
1. januar i år steg ATP-pensionen med 4 procent.
Hvis du får den gennemsnitlige ATP-pension, som mange yngre seniorer gør, så betød forhøjelsen på 4 procent for en gennemsnitlig senior, der gik på pension sidste år 66,5 år gammel, at hans eller hendes ATP-pension på 17.700 kroner steg med 4 procent, hvilket svarer til 708 kroner om året.
De 708 kroner om året svarer til en samlet stigning på 14.500 kroner for resten af gennemsnits-levetiden.
Har du derimod den maksimale ATP-pension, er tallene lidt større:
Den maksimale ATP er på 26.200 kroner, og den 4 procent store stigning betød 1048 kroner om året ekstra oveni fra den 1. januar 2022.
De 1048 kroner om året svarer til en samlede stigning på 21.500 kroner for resten af gennemsnits-levetiden.
Kilde: ATP
-Over de sidste tre år har ATP tjent over 120 milliarder kroner på deres investering. Det er den bagved liggende årsag til, at vi kan give 5,4 millioner dansker så stort et løft af deres ATP-pension, siger pressechef hos Stephan Ghisler-Solvang.
Cirka 40% af danskerne har kun Folkepensionen og ATP i pension. Det er fem år siden ATP sidst forhøjede pensionen. Det var i 2017 med én procent.
ATP kontra Mærsk
I disse dage er der mange store virksomheder, der kommer med deres årsregnskaber for 2021, og forleden var der stor ståhej omkring rederiet Mærsk, der sidste år lavede Danmarkshistoriens største overskud på 117 mia. kr.
Det betyder desværre ikke, at Mærsk bidrager mere til vores velfærd. Faktisk er Mærsk’ skat for rekordåret 2021 – hvor indtjeningen altså steg svimlende 500% til 117 milliarder kroner – stort set det samme som i 2020. Nemlig 4,5 milliarder kroner, hvilket svarer til en skatteprocent på 4.
Det hænger sammen med, at alle danske rederier – med Mærsk i spidsen – har den såkaldte ”tonnagebeskatning”.
Tonnageskatten er en slags vægtafgift, hvor rederierne betaler en lav skat baseret på antallet og størrelsen af deres skibe – uagtet om der er over- eller underskud på bundlinjen.
Til sammenligning har ATP har over de sidste fem år betalt 39 milliarder kroner i “pensionsafkast-skat”, som er på 15,3 %, til velfærdskassen.
Stor pengetank
På trods af pensionsforhøjelsen, der koster ATP 30,4 milliarder kroner, er der stadig en hel del penge på ATP’s kistebund. Samlet set råder ATP over en pengetank på hele 947 milliarder kroner.
ATP’s ledelse er dog forsigtige i deres forventning til de kommende års afkast:
– Usikkerhed og udsving forventes fortsat at præge markederne i 2022, og ATP forventer på trods af det stærke resultat lavere afkast i årene fremover, siger Bo Foged, der er administrerende direktør.
ATP står for Arbejdsmarkedets Tillægspension og er en obligatorisk pensionsordning, som både omfatter lønmodtagere og personer på overførselsindkomst.
Den blev indført i 1964 og omfatter i dag 5,4 millioner danskere.
Først publiceret: 10. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2022 kl. 14:53