Se den ældste nulevende dinosaur-art

Hajen, krokodillen eller skildpadden? Se hvilken dyreart, der har eksisteret i virkelig, virkelig mange år.

De store forhistoriske dyr bliver ved med at fascinere os.

Hajen, krokodillen eller skildpadden? Vi leder i denne artikel efter dyrearter, der har eksisteret i virkelig, virkelig mange år.

Før vi kan begynde at zoome ind og lede efter den ældste nulevende dyreart, pointerer Tobias Wang, professor i zoofysiologi på Aarhus Universitet, at vi er nødt til at forstå selve artsbegrebet.

Det er nemlig ikke helt så lige ud ad landevejen, som man måske umiddelbart forestiller sig.

– Begrebet “art” er en smule problematisk. Der er i virkeligheden en masse forskellige måder at definere det på, siger Tobias Wang til Videnskab.dk.

Se på udseende

I begyndelsen definerede man artsbegrebet ud fra dyrenes udseende. Hvis de lignede hinanden, vurderede man, at de formentlig var den samme art.

– Artsbegrebet bliver i dag dog typisk bestemt ud fra dyrs genomer, altså deres dna-sekvens.

– Men selv her er det et flydende begreb, hvor den skarpe definition bliver svær at finde. For hvor stor en afvigelse skal der være, før man vurderer, at det er en anden art?, siger Tobias Wang.

Når vi forsøger at bestemme en dyrearts alder, gør vi det ud fra artens forstenede efterladenskaber, fossiler, der kan være flere milliarder år gamle.

Dolkhalen (Limulus polyphemus) er måske den mest kendte dyreart blandt “de levende fossiler”. Den kan blive op til 35 centimeter bred, ligner en mærkelig blanding mellem en rokke, krabbe og bænkebidder, og det har den gjort i svimlende 440 millioner år.

Det store MEN

Til sammenligning trampede de første dinosaurer rundt på Jorden for omkring 245 millioner år siden.

Men der er et “men”, understreger Tobias Wang.

– Vi har fossiler, hvor vi kan se, at deres ydre morfologi (form, red.) ikke har ændret sig i mange millioner år. Men der kan godt være sket noget indeni.

Darwin introducerede det levende fossil

* Den britiske naturforsker Charles Darwin bruger for første gang begrebet "levende fossil" i sin bog "Arternes Oprindelse" fra 1859.

* Darwin skrev det i anførselstegn, fordi der er et sprogligt problem i begrebet. For man kan ikke både være levende og et fossil, men det er stadig en brugbar terminologi.

* Begrebet blev for alvor integreret, da man i 1938 fandt et levende eksemplar af den blå fisk (Latimeria chalumnae). Man troede, at den havde været uddød i flere millioner år. Fisken kom på forsiden af "Nature Magazine" med "Det levende fossil" som overskrift.

Kilde: Professor Tobias Wang, Aarhus Universitet.

– Sagt på en anden måde kan dyrearterne have ændret sig på måder, som vi ikke kan se på fossilerne, siger han.

For god ordens skyld skal det nævnes, at der foruden Limulus polyphemus i dag lever yderligere tre arter af dolkhaler på kloden.

Selv om dolkhalen har en lang historie, kan vi dog gå en del millioner år længere tilbage i tiden og finde et andet bud på den ældste nulevende dyreart.

De seneste par år er forskere begyndt at argumentere for, at man har fundet vores tidligste slægtning på dyrerigets stamtræ.

Og det er et dyr, der stadig lever i dag: ribbegoplen (Ctenophora). I dag regner man med, at der lever cirka 100 til 150 forskellige arter af ribbegopler i verdenshavene.

Man har fundet fossiler og spor, som viser, at der levede ribbegopler for mere end 700 millioner år siden.

Her kommer der dog endnu et “men”. Hvis vi ser bort fra dyreriget og i stedet kigger på bakterier, har man nemlig fundet fossiler og spor fra cyanobakterier, også kendt som blågrønalger, der viser, at de har eksisteret i mere end 3,5 milliarder år.

Hvilket naturligvis også giver dem gode odds i forhold til at vinde prisen som den ældste nulevende dyreart i verden. Men:

– Hvad der er den ældste nulevende art, kan vi ikke svare på. Vi kan ikke vide det, siger Tobias Wang.

Først publiceret: 24. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:15

Se, hvad vi ellers skriver om: