Fra sommerhus til helårsbolig? Undgå kedelige overraskelser

Du skal have blik for både bygningen og området, når du kigger efter et sommerhus, der kan opgraderes til helårsbolig.

Mange seniorer har en drøm om at gøre sommerhuset til deres helårsbolig.

Et hyggeligt hus, der kun indeholder det allermest nødvendige, i et roligt område med grønne omgivelser.

Tanken om at bo permanent i et sommerhus i et naturskønt område kan få skuldrene til at sænke sig.

Det er dog ikke alle sommerhuse, der er lige velegnede som helårsboliger.

Kig efter kvalitet

– Går man i markedet efter et sommerhus til helårsbeboelse, skal det være et sommerhus af en vis kaliber og kvalitet, hvor man kan se sig selv leve livet i alle årets sæsoner, siger Alexander Falck Winther, som er pressechef for ejendomsmæglerkæden Nybolig.

Hvem må bo hele året i sommerhuset?

Du må bo i dit sommerhus hele året, hvis du opfylder ét af følgende kriterier:

* Du har ejet dit sommerhus i ét år og tilhører en af følgende grupper: folkepensionist, førtidspensionist, efterlønsmodtager, modtager af fleksydelse, eller hvis du er 60 år eller derover og er gået på pension.

* Du har et hus, der lovligt blev anvendt til helårsbeboelse, da området blev udlagt til sommerhusområde - og retten er ikke senere bortfaldet.

* Du har fået dispensation af kommunalbestyrelsen i den kommune, dit sommerhus ligger i.

* Er du pensionist og opfylder et af ovennævnte kriterier, må du også benytte dit sommerhus som helårsbeboelse. Din ægtefælle, samlever eller nært beslægtede har - sammen med dig - også ret til at benytte huset som helårsbeboelse.

Kilde: boligejer.dk, som drives af Erhvervsstyrelsen.

Sommerhusområdet ligner nemlig ikke nødvendigvis sig selv i vinterhalvåret. Derfor bør I tjekke, om nærbutikkerne holder åbent uden for sæsonen, og om vejene bliver ryddet for sne.

Er det til at komme til lægen eller til et hospital? Hvad med biblioteker og kulturliv, og hvordan ser den offentlige transport ud om vinteren?

Mange sommerhuse er – som navnet antyder – beregnet til at blive brugt i sommersæsonen.

Derfor bør I også have særligt blik for isolering og opvarmning, fortæller Tine Nielsen, som er fagekspert i arkitektur og bygningslovgivning hos Videncentret Bolius, der er ejet af den filantropiske forening Realdania.

– Mange sommerhuse er lidt ældre og dårligt isolerede. Lukker man huset helt om vinteren for at prøve at holde på varmen, skal man virkelig passe på et fugtigt indeklima og skimmelsvamp, siger hun og tilføjer, at det er vigtigt at få luftet ordentligt ud.

Selv hvis man bygger et nyt sommerhus, er kravene til klimaskærmen ikke de samme som til helårshuse.

Kig op opvarmningen

Vær også opmærksom på, at opvarmningen skal være dimensioneret til vinteren.

– Skruer du op for en sommervarmepumpe, kan du ende med en varmeregning, der slår benene væk under dig.

– Du skal sikre dig, at huset er så tæt og velisoleret, at det kan varmes op uden at fyre for gråspurvene, siger Tine Nielsen.

Det kan også være, at huset har en hyggelig brændeovn. Men vær opmærksom på, at især gamle ovne forurener meget og muligvis slet ikke er lovlige. Og det er ikke nødvendigvis så hyggeligt at skulle slæbe tonsvis af brænde hjem.

Kig på størrelsen

Derudover bør I tage et grundigt kig på selve indretningen af de måske sparsomme kvadratmeter.

– Sommerhuse er ofte også små, fordi de er bygget til, at man er der i sommerperioden, hvor man også er meget udendørs.

– Det kan være lidt af en chokoplevelse at være der helårs. Når man laver mad, er osen over hele huset med det samme, hvis man ikke kan dele huset lidt op, siger Tine Nielsen og tilføjer, at det kan være nødvendigt at kunne lukke nogle døre.

Der kan også mangle plads til opbevaring, især hvis der er længere til dagligvareforretninger i vinterperioden. Det er heller ikke sikkert, der er meget plads til opbevaring af julestellet eller fryserplads, siger Tine Nielsen.

Tine Nielsen har derfor ét altoverskyggende råd, hvis du drømmer om at bo i sommerhus:

– Hvis man overhovedet har muligheden, så skal man prøve at bo der en vinter, inden man slipper sin gamle bolig. For så oplever man de ting, der kan være problemet i lige netop det hus eller område, lyder hendes råd.

Først publiceret: 3. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og