Birgitte Raaberg: Jeg ku’ ikke få børn

- Jeg er gift med Troels, min dejlige, dejlige mand. Jeg har ikke kunnet få børn. Det har været en tur, jeg har været igennem, og det har jeg det fint med i dag, siger sangeren, der øver på ny Beatles-musical.

I dag favner Birgitte Raaberg sine unge skuespil-kollegaer som de børn hun aldrig selv fik, fortæller hun. Foto: Lars E. Andreasen.

– Min livsstil er farvet af den tid, siger sanger og skuespiller Birgitte Raaberg, 67 år, om hippiebevægelsen, som hun repræsenterer i ny musical med Beatles-musik.

Det bliver et kærkomment genhør med sin ungdoms soundtrack, når Birgitte Raaberg går på scenen i musicalen “She Loves You”, som får verdenspremiere i Tivoli til foråret.

Beatles’ største hits danner nemlig lydkulissen i fortællingen om tre etaper af kærligheden – den unge, spirende kærlighed, den etablerede, fasttømrede kærlighed og den livslange, ubetingede kærlighed.

– Det bliver en historie om en familie med deres kærlighedshistorier på godt og ondt og også med den vinkel: Hvad er det, vi bruger vores liv til?, fortæller Birgitte Raaberg.

– Der er nogle sammenstød mellem den travlhed, vi er røget ind i i nutiden, og så den tid, jeg repræsenterer som moren i forestillingen – hippietiden og oprøret mod kæft, trit og retning.

Maria Lucia må være min datter

I “She Loves You” bliver Birgitte Raaberg genforenet med Maria Lucia, som spiller hendes datter.

De to spillede første gang over for hinanden for et årti siden i musicalen “Sugar”, så det er et glædeligt gensyn.

– Hun måtte i virkeligheden gerne være min datter. Det ville jeg synes, var skønt, siger den 67-årige sanger- og skuespillerinde og fortsætter:

– Jeg er gift med Troels, min dejlige, dejlige mand. Jeg har ikke kunnet få børn. Det har været en tur, jeg har været igennem, og det har jeg det fint med i dag. Det er derfor, Maria Lucia og alle mine andre teaterbørn gerne må være mine børn, siger hun med et smil.

Barn af Beatles

Birgitte Raaberg var selv barn, da Beatles bragede igennem med budskaber om fred og næstekærlighed, og den dag i dag er hendes liv farvet af den tid.

– Jeg er jo kunstner, skuespiller og sanger, og jeg maler og skriver digte. For mig er kunsten en dør ind til livet. Jeg holder meget af, at vi giver de farver, vi har hver især, til et velfungerende samfund.

– Jeg holder også meget af, at der er plads til at stikke ud, og at diversitet er en ressource. Det synes jeg, den tid gav os, og det kunne vi godt bruge noget af i dag, mener hun.

Birgitte Raaberg kan selv huske, hvordan hun og de andre unger stod nede i gården på Frederiksberg, hvor hun voksede op, og sang Beatles-sange, som de havde hørt i Radio Luxembourg.

Selv ville hun gerne gå forrest med guitaren og synge protestsange.

– Nu mistede jeg desværre min far, da jeg var 27. Men jeg tror, det var hårdt for den generation, at vi gjorde oprør og syntes, at de på mange planer ikke levede op til, hvad man skulle som menneske. Det er lidt ligesom at få at vide i dag, at man er en boomer, siger Birgitte Raaberg og fortsætter:

– Jeg kan se det nu her, hvor jeg selv er blevet en ældre skuespiller, og jeg står og siger til de unge: Prøv at høre her, det hedder ÆR-GER-LIGT. Jeg kan huske de gamle skuespillere sige til mig: “Åh, de unge kan jo ikke tale!”. Og jeg tænkte: “sikke nogle gamle idioter”. Jeg kan godt se de unge i dag tænke: “Ej, Birgitte, nu er DU bare en gammel idiot”.

Jeg ville blive til noget

Hippiebevægelsen var dog ikke udelukkende peace, love and harmony, fortæller hun.

– Det er ikke sådan, at vi alle sammen bare skal blive hippier, for der var også bagsiden, hvor der var utroligt mange stoffer. Det er ikke altid, at ting kommer til en, hvis ikke man sætter foden i og selv yder en indsats, siger hun og fortsætter:

– Det var der, jeg gik imod hippiebevægelsen, for jeg ville gerne blive til noget. Jeg ville gerne arbejde for at komme til at gøre det, jeg gerne ville.

Birgitte Raaberg drømte om at blive skuespiller. Men hun turde ikke sige det højt. Det kom først i gymnasiet.

– Jeg var ikke køn nok, jeg var ikke dygtig nok, og jeg var skidegenert. Jeg var alt muligt andet end hende, der troede på sig selv, fortæller hun.

– Jeg vidste faktisk meget længe ikke, hvem jeg var. Men da jeg så fandt ud af, at jeg kunne det, jeg gerne ville, var det: wauw! Der kan stadig være en flig af: “Gud, kan jeg det her?!”. Men nu har jeg heldigvis min træning og min disciplin.

Gennembrud som Susan Himmelblå

Birgitte Raaberg har 40-års jubilæum som skuespiller i år.

Det helt store gennembrud fik hun som Susan Himmelblå i kultklassikeren “Midt om natten” over for Kim Larsen og Erik Clausen, og rollen indbragte hende en Bodil-statuette.

Siden har hun udmærket sig i en anden kultklassiker, nemlig som lægen Judith i Lars von Triers “Riget”, som hun også er prisbelønnet for. En rolle, hun i øvrigt genoptager næsten 25 år efter, når tredje og sidste sæson får premiere næste år.

Ved siden af sang og skuespil arbejder Birgitte Raaberg som performancecoach og med kommunikationstræning – blandt andet med afsæt i indiansk livsfilosofi.

– Jeg ville synes, jeg visnede, hvis jeg ikke havde muligheden for at udtrykke mig kunstnerisk. Jeg ville ikke synes, livet var noget værd faktisk, for det er det, jeg føler, jeg er kommet på jorden for at gøre, siger hun.

– Uanset hvad vi har af talenter, er det supervigtigt, at vi bruger vores lys. Og der synes jeg, at vores kultur nogle gange kan være en lille smule belastende i forhold til manglende selvværd, som jeg synes, er en folkesygdom, som jeg selv har måttet kæmpe meget med.

I dag befinder Birgitte Raaberg sig et rigtig godt sted.

– Når jeg tænker tilbage på de 40 år, er jeg taknemlig over så meget, jeg har fået lov til at lave, siger hun.

– Jeg har haft travlt med alt muligt fantastisk, og det tyder ikke på, at det stopper. Folk har nogle gange spurgt mig: “Hvad ville du, hvis du kun måtte én ting?”. Men det vil jeg ikke. Jeg vil bruge hele mit liv – hele tiden.

“She Loves You” får verdenspremiere 25. marts 2022 i Tivolis Koncertsal og opføres efterfølgende i Musikhuset Aarhus.

/ritzau/

Først publiceret: 14. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:22

Se, hvad vi ellers skriver om: