Se tusindevis af Margrethes private fotos

For første gang får danskerne adgang til en stor samling fotografi fra dronningens håndbibliotek. 10.000 billeder er blevet scannet elektronisk og lagt i en database, som alle kan søge i.

Prinsesse Margrethe skubber barnevognen med sin lillesøster, prinsesse Benedikte, i 1944. Foto: Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.

Dronningens farmor, far og mor – dronning Alexandrine, Frederik 9. og dronning Ingrid – var alle glade for at tage billeder af deres børn, fritidsliv og rejser i Danmark og udlandet. En del af deres – og andre fotografers – pletskud bliver nu vist for offentligheden for første gang i databasen ’Den Kongelige Fotografisamling’.

Prins Christian (senere d. 10.) og prinsesse Alexandrine på Fredensborg Slot i 1903 inden de blev konge og dronning. Foto: Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.

– Man kan finde billeder af alt mellem himmel og jord. Der er både de værdifulde, de sjældne eller bare de spændende og sjove. Og der er mange af billederne, som enten ikke findes andre steder, eller som kun findes ganske få steder i verden, fortæller dronningens håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen til DR.dk.

Det er dronningen selv, som har givet tilladelse til, at billederne nu er tilgængelige for alle.
– Det er dronningen, der har brugsretten først og fremmest, men da hun blev dronning for snart 50 år siden, besluttede hun, at man godt måtte formidle bibliotekets indhold og være lidt mere åben, end det havde været før i tiden, fortæller Mikael Bøgh Rasmussen.

Prinsesse Margrethe sammenmed sin farfar, kong Christian 10. Billedet er taget i 1941 i haven ved Sorgenfri Slot. Foto: Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.

Billederne i databasen strækker sig fra 1844 og frem. De fleste af billederne er dog senest fra 1920’erne, fordi nyere billeder er underlagt reglerne om copyright.
Alle billederne stammer fra kongeligt eje, og mange er taget af de kongelige selv.
– Der er rigtige mange private fotoalbums. Vi har ikke kunnet offentliggøre dem alle sammen, fordi de jo er private. Men nogle af dem kan vi godt, siger Mikael Bøgh Rasmussen til DR.dk.
– For eksempel de fotoalbums, der stammer fra dronning Alexandrine, der var gift med Christian 10. Da hun var helt ung i starten af 1900-tallet, fotograferede hun en hel del, og de fotoalbums er lagt ud. Der kan man få et helt andet indblik i, hvordan familielivet og dagligdagen så ud i kongehuset på det tidspunkt. Det er ret skægt at kigge igennem.

Fotografisamlingen rummer mindst 50.000 fotografier fra fotografiets barndom og indtil i dag med et tyngdepunkt i det 20. århundrede. Indtil videre giver Den Kongelige Fotografisamling adgang til 10.000 fotos, men antallet af tilgængelige billeder vil vokse i takt med, at fotografierne bliver indscannet.

Du kan selv lede efter spændende billeder i Den Kongelige Fotografisamling i Knappen herunder:

Først publiceret: 12. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:26

Se, hvad vi ellers skriver om: