Corona: Margrethes 50 års jubilæum i fare

De store fester i januar kan risikere at blive superspreder-begivenheder, og derfor krydser alle i hoffet fingre for at smittetallene snart går nedad igen.

De mange festligheder i forbindelse med dronningens jubilæum er i fare. Foto: Klaus Bo Christensen, Ritzau Scanpix

Først var det dronning Margrethes stort anlagte 80 års fødselsdag, der blev aflyst på grund af corona-epidemien i 2020, og nu holder alle vejret hos hoffet ved udsigten til, at det endnu større og helt specielle regent-jubilæum i midten af januar måske også kan falde fra hinanden, hvis smittetallene for omikron-varianten bliver ved med at stige med den fart den gør nu.

Dronning Margrethe har har aldrig lagt skjul på, at hun er glad for at feste, og som den erfarne regent hun er, så er hun udmærket klar over, at det også handler om at inddrage danskerne også i de store fødselsdage og jubilæer, som kongehuset har med jævne mellemrum.

Fest i særklasse

Dronningens 50 års regentjubilæum til januar er i en klasse helt for sig selv. Hun er i dag en af de længst regerende monarken i verden, kun overgået af britiske dronning Elizabeth, 95, som er tæt på sit 70 års jubilæum.

Der er sikkert mange, der stadig husker, hvordan den unge prinsesse Margrethe på 32 år og mor til to helt unge sønner, blev udråbt til dronning på en meget kold og blæsende 15. januar 1971 på balkonen på Christiansborg Slot. Her overtog hun formelt tronen efter sin far, kong Frederik 9., der selv havde regeret i 25 år.

Det er derfor ikke underligt, at hoffet har planlagt en flere dage lang festligholdelse af dronningens helt specielle jubilæum i dagene omkring 14. januar i det nye år.

Festlighederne

Ud over et stort anlagt pressemøde med dronningen, er det også meningen, at dronning Margrethe dagen før jubilæet skal åbne udstillingen “En dronnings smykkeskrin” i Kongernes Samling- Amalienborgmuseet.

På selve jubilæumsdagen, 14. januar, skal hun fejres af Folketinget, ligesom hun også lægger en krans på sin far, kong Frederiks grav i Roskilde.

Den 15.januar, hvor Jens Otto Krag officielt udråbte Margrethe til regent, kommer hele den kongelige familie – fra Danmark, Tyskland, Frankrig og Grækenland – ud på Amalienborgs balkoner, hvorefter der er karetkørsel fra Amalienborg til Københavns Rådhus, mens dagen rundes af med en festforestilling på Gamle Scene i Det Kongelige Teater.

Og endelig er der 16. januar en stor festgudstjeneste i Vor Frue Kirke og så slutter hele jubilæets festligheder med et stort gallataffel på Christiansborg Slot.

Gæster fra hele Europa

Alt i alt en lang række arrangementer med folk fra alle dele af Danmark og mange kongelige venner, kollegaer og familiemedlemmer fra hele Europa.

Og set med sundhedsmyndighedernes øjne; også en stor sundhedsmæssigt risiko for nogle superspreder-eventer!

Da dronningen tidligere har vist, at hun bakker fuldstændig op op sundhedsmyndighedernes anbefalinger og så er der ingen tvivl om, at jubilæums-arrangementerne bliver aflyst, hvis smittetallene er for høje.

Så der er ingen tvivl om, at de mange hundrede mennesker, der i hoffet er involveret i de mange festligheder holder vejret i dagene fremover og krydser fingre for at mundbind, test og de andre tiltag vil få smittetallene til at falde igen, så vi alle kan få lov at fejre dronning Margrethe i januar.

Først publiceret: 9. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:21

Se, hvad vi ellers skriver om: