Her er decembers vigtige haveopgaver

Selv om kulden presser sig på, kan du spare dig selv meget besvær senere, hvis du planter, beskærer og rydder op nu.

Hvis du ikke allerede har været i gang, så er december sidste chance for at plante blomsterløg i haven. Foto: Bjarne Lüthcke, Ritzau Scanpix

For mange er december nok mest forbundet med indendørs julehygge, tæpper og en varm kop te.

Men der er masser af grønne opgaver, som det er godt at få løst i årets sidste måned.

Først og fremmest kan man passende tage haveredskaberne ind og rense dem for snavs, anbefaler Gerda Duelund, der er gartner på Duelunds Planteskole.

Barrod, klump eller potte?

Når du går på jagt efter nye planter til haven, fås de enten som barrod, klump eller potte.

* Barrodsplanter er billige og nemme at håndtere, men de har større risiko for at tørre ud inden plantning.

* Klumpplanter leveres med jord omkring, hvilket giver mulighed for store rodnet, mens de til gengæld er tunge og svære at håndtere.

* Planter i potter har den fordel, at de kan skaffes hele året, men prisen er højere, og størrelsen begrænses af beholderen.

Kilde: Videncentret Bolius.

– Det er så forfærdeligt at se, når folk køber dyre haveredskaber, og så ligger de bare ude og ruster, siger hun og tilføjer om rengøringen:

– Det er jo om vinteren, man har tid til det.

Kost og klud i drivhuset

De kolde måneder er også et godt tidspunkt for en tur med kost og klud, hvis man har drivhus.

Efterladte blade og afgrøder risikerer nemlig at lokke ubudne gæster i form af sommerfuglelarver eller andre dyr, svampesporer og insekter.

Det er samtidig vigtigt at få blomsterkrukkerne ind og flytte begonier, georginer og middelhavsplanter som appelsin- og oliventræer, der ikke tåler frost. Og så er det nu, vinstokkene skal beskæres, forklarer Gerda Duelund.

Plante i december

Men december er ikke kun afvikling.

– Hvis man vil plante som de professionelle, så er det nu, fortæller Lars Biering-Sørensen, der er faglærer i anlægsgartneri på Landbrugs- og Gartnerskolen Jernbjerggaard.

Ifølge faglæreren gælder det især barrodede hække som liguster, bøg og tjørn, men generelt kan de mere hårdføre planter puttes i jorden “fra løvfald til løvspring”, som Lars Biering-Sørensen siger.

Det vil sige fra begyndelsen af november til slutningen af april, så længe der ikke er frost.

– Mange vil helst plante i foråret, når det er blevet dejlig varmt, men i maj er det faktisk lidt sent, fordi det er ved at blive tørt, forklarer han.

Der kan også være en besparelse på vandforbruget, hvis man planter om vinteren, fordi rødderne så kan nå at drage nytte af regnen fra årets første måneder.

Meget kan i det hele taget spares i foråret, hvis man forbereder haven allerede i december. Her er det som regel også en rigtig god idé at give græsplænen og jorden under hækkene en omgang kalk.

– Hvis man glemmer det, så kan gødningen om foråret og sommeren ikke optages maksimalt, forklarer gartner Gerda Duelund.

Find ukrudt i december

Et andet godt vinterprojekt er at gennemgå haven for ukrudt, som lettere kan forebygges i de varme måneder, hvis man allerede har været i gang i december.

For selv om det er blevet mere populært med vilde haver, så kan det være godt at rydde de områder, hvor man ikke ønsker at se ukrudtet brede sig.

– Det handler om at skelne, så vi får taget ukrudtet de steder, hvor vi gerne vil have mere kontrol. Det kan for eksempel være et spørgsmål om at få fri passage på havestien, siger Lars Biering-Sørensen.

Endelig kan det også hjælpe med at begrænse brugen af sprøjtemidler, hvis uønsket ukrudt holdes nede i haven frem mod foråret.

Først publiceret: 4. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og