Sådan får du bugt med skægkræ i boligen

Sølvfiskens skæggede slægtning, skægkræ, er kommet til Danmark, og det nye skadedyr kan være overalt i boligen. Læs, hvordan du undgår og bekæmper det lille insekt.

Hvis du ser et lille sølvfarvet insekt i din bolig, behøver det ikke at være sølvfisk. Skadedyret skægkræ, der minder om sølvfisk med sin lille, lyse krop og tre lange haletråde, er nemlig kommet til Danmark og er blandt andet blevet fundet i boliger, Aalborg Stadsarkiv og Hjørring Kommunearkiv.

Og skægkræ er langt mere invaderende og sværere at slippe af med, hvis den først er sluppet inden for i boligen.

Læs her, hvordan du tager dine forholdsregler for at undgå skadedyret, og hvad du skal gøre, hvis først skægkræet har invaderet din bolig.

Hvad er skægkræ, og hvordan adskiller skægkræ sig fra sølvfisk?

Skægkræ er et lille insekt med den latinske betegnelse Ctenolepisma longicaudata. Den minder som nævnt om sølvfisken, men har en række kendetegn, som adskiller den fra sin slægtning:

 • En fuldvoksen skægkræ er lidt større end sølvfisken og bliver som regel op til to centimeter lang.
 • Skægkræ har lige som sølvfisken tre haletråde bagud, men den midterste er hos skægkræet kortere end de andre.
 • Skægkræet er ikke så skinnende som sølvfisken, men har i stedet en mere lys og brunlig krop med ’skæg’ på.
 • Hvor sølvfisk kun kravler ved jordoverfladen, er skægkræet bedre til at kravle og kan derfor også findes på for eksempel vægge, i skabe og på reoler.
 • Skægkræ formerer sig mere end sølvfisk og findes derfor ofte i et større antal ad gangen. Det lille dyr har en levetid på omkring syv år, og i løbet af de år kan den lægge omkring 150 æg.

Er skægkræ farlige for mennesker og dyr?

Skægkræet er ikke farligt for mennesker eller dyr, men den kan gøre skade på din bolig, og det kan føles meget irriterende og invaderende med en stor flok insekter, der kravler rundt eller falder ned fra bogreolen.

Modsat sølvfisken har insektet nemlig ikke brug for fugtige omgivelser, men lever godt i temperaturer på 20-25 grader, så den kan i udgangspunktet befinde sig i hele huset.

Hvilke skader kan skægkræ lave?

Insektet gnaver typisk i papir, så du kan opleve skader på for eksempel bøger, tapet, malerier og gamle LP-covers. Derudover lever skægkræet gerne i mørke omgivelser og kan godt lide stivelsesholdige madvarer. Det betyder, at dine køkkenskabe og tørvarer ikke er fredet for en hær af insekter.

Selvom det lille dyr i sig selv ikke er farligt at spise, bør du altid smide madvarer ud, som du finder skægkræ i, da insektet måske tidligere har kravlet i dine afløb og dermed kan bringe bakterier med sig.

Hvad spiser skægkræ?

Skægkræ spiser generelt den samme mad som mennesker og husdyr. De skulle især være glade for fødevarer som mel, gryn, brødkrummer og sukker.

Hvordan undgår jeg, at der kommer skægkræ i min bolig?

Det er ret svært at undgå at invitere skægkræet indenfor i huset. I de første stadier, inden insektet er fuldvoksent, er det nemlig kun omkring 1,5 milimeter langt og næsten ikke til at få øje på. Samtidig er skægkræet rigtig god til at gemme sig.

Kig dog godt i de ting, som du tager med ind i dit hus udefra, og som kan være oplagte gemmesteder for det lille kræ. Tjek især følgende ting for skægkræ:

 • Emballerede papkasser med for eksempel tøj, du køber på nettet
 • Møbler
 • Supermarkedsvarer
 • Flyttekasser
 • Paller

Bekæmpelse af skægkræ – sådan gør du

Modsat sølvfisken, som ofte kan bekæmpes med en god omgang rengøring, kan det være svært at slippe af med skægkræet igen. Men forsøg med en eller flere af disse metoder:

 • Sprøjt almindelig insektspray på skægkræet.
 • Støvsug grundigt og ofte dit hjem – støvsug ekstra grundigt i revner og sprækker. Hvis du får støvsuget skægkræ op, så tøm støvsugeren/støvsugerposen udenfor.
 • Undgå at lade madrester stå fremme – pak dem grundigt ind i fx lufttætte beholdere.
 • Lav en siliconefuge langs væggen der, hvor du har opdaget insektet. Det kan lukke de revner, den kommer ind ad.

Virker ingen af disse tiltag, kan du tilkalde en skadedyrsbekæmper, som har mere specialiserede midler til at bekæmpe skægkræet.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 10. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:53

Se, hvad vi ellers skriver om: