Derfor skal du ikke bruge engangsmundbind igen og igen

Lad være med at bruge det samme engangsmundbind igen og igen. Der er forbundet med sundhedsrisiko at genanvende mundbind mange gange, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Selv om det er nemt, bekvemt og besparende, så skal du undlade at genanvende dit engangsmundbind.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der oplyser, at det er forbundet med smitterisiko at bruge det samme engangsmundbind igen og igen.

”Ud fra almene infektionshygiejniske principper er det vores vurdering, at der vil være en smitterisiko forbundet ved at genanvende et mundbind mange gange over en længere periode,” forklarer Sundhedsstyrelsen.

Dels kan mundbindet blive inficeret med virus eller andet, når man bruger det, og det kan derfor forårsage kontaktsmitte, både til en selv men også til andre, hvis man berører overflader, hvis man har rørt ved mundbinde uden at rengøre hænder efterfølgende.

”Det må forventes, at risikoen for, at der kommer virus på mundbindet, stiger ved øget smitte i samfundet”, heddet det i svaret, der er givet til Folketingspolitikere i Sundheds- og Ældreudvalget.

Beskadiget, vådt og forurenet

Bruger man mundbindet mange gange over en længere periode, kan det også medføre, at mundbindet bliver beskadiget, vådt eller forurenet, hvilket kan påvirke dets filtreringsevne og barriereeffekt på en måde, som også vil medføre en øget risiko for smittespredning.

Når Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af engangsmundbind i det offentlige rum, er det derfor også i udgangspunktet tiltænkt engangsbrug.

”Vi har dog vurderet, at samme mundbind kan genanvendes efter kortvarigt brug i en kort periode, for eksempel hvis man skal køre et enkelt stop med bussen og videre med et tog, hvis man på samme indkøbstur skal ind i flere butikker lige efter hinanden, i frikvarter og pauser samme dag på uddannelsesinstitutioner eller på et enkelt restaurantbesøg, når man kortvarigt skal rejse sig fra sin plads.

Opbevar mundbindet i beskyttet pose

Genanvendes mundbindet efter kortvarigt brug, bør man for at forebygge risiko for smittespredning opbevare det beskyttet i en pose eller en lomme, og man bør sikre højt niveau af håndhygiejne i forbindelse med, at man tager det af og på.

Desuden bør man skifte det, hvis det bliver vådt, forurenet eller på anden vis beskadiget, for eksempel hvis man har rørt meget ved det, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Først publiceret: 3. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 18. februar 2022 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om: