Sådan udtales navnet Omikron på ny coronavariant

Omikron er det 15. bogstav i det græske alfabet og betyder "lille o". Egentlig skulle den nye variant hedde Xi, men det hedder den kinesiske præsident, så det turde WHO alligevel ikke.

Den nye corona-variant Omikron skulle egentlig hedde XI. Og det havde måske også været meget rimelig, når nu virussen kommer fra Kina. Men det er også fornavnet på Kinas præsident, så derfor blev det til Omikron i stedet. Foto: Huang Jingwen, Xinhua, Ritzau Scanpix

For mindre end en uge siden blev der slået alarm i Sydafrika over en ny variant af corona-virusset, og nu er den på alles læber over hele verden.

Varianten, der frygtes at være mere smitsom end de tidligere varianter, har fået navnet “Omikron” fra det græske alfabet ligesom forgængerne Alpha, Beta og Delta.

Men hvor de foregående navne er mere velkendte og mundrette i daglig tale, kan udtalen af navnet på den nye variant skabe tvivl, hvis man ikke i forvejen taler græsk.

Her er baggrunden og lidt fakta om hvorfor og hvordan den nye variant fik sit specielle navn.

* WHO har allerede brugt 12 af det græske alfabets 24 bogstaver til forskellige virusser. Og nu stod Mu og Xi for tur. Men MU udtales som det engelske “New” (ny, red.) og det mente man kunne forvirre, og XI er verdens mest brugte (kinesiske, red.)drengenavn, som bl.a. den kinesiske præsident, Xi Jinping, og så blev det altså Omikron.

* “Omikron” udtales med tryk på den første stavelse.

Omikron er den seneste variant i rækken

* Alfa (B.1.1.7).

Opdaget i Storbritannien i september 2020.

* Beta (B.1.351)

Opdaget i Sydafrika i maj 2020.

* Gamma (P.1)

Opdaget i Brasilien i november 2020.

* Delta (B.1.617.2)

Opdaget i Indien i oktober 2020.

* Omikron (B.1.1.529)

Opdaget i Sydafrika i november 2021.

Kilde: WHO.

* Det første o udtales som o’et i “ko” eller “klo”, mens det andet o udtales som o’et i “sondre”.

* Den fonetiske udtale er [ ˈoˀmikʁʌn ].

* På græsk skelnes der mellem stort og lille o. Det store o er det velkendte omega, der eksempelvis ofte bruges i vendingen “alfa og omega”, mens det mindre kendte omikron er blevet navn på den nye variant af coronavirusset.

* På græsk staves eksempelvis navnet på øen Rhodos med to omikroner.

* Der er 24 bogstaver i det græske alfabet, og omikron er nummer 15 i rækken.

* Når en variant er opdaget, får den et navn. Men det kan ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) være stigmatiserende at kalde varianterne “den britiske” eller “den sydafrikanske”.

* Derfor besluttede WHO tidligere på året at navngive varianter med inspiration fra det græske alfabet. Derfor kaldes for eksempel B.1.1.7 nu Alpha, B. 1.617.2 benævnes Delta, mens den nye B. 1.1.529 kaldes Omikron.

Kilder: George Hinge, lektor i klassisk filologi ved Aarhus Universitet, ordnet.dk, lex.dk, Tidsskriftet Nature, New York Times, National Geographic, Claus Nielsen, afdelingschef ved Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik på Statens Serum Institut (SSI).

 

Først publiceret: 1. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:31

Se, hvad vi ellers skriver om: