Vi tror mest på sundhedsfolk – mindst på politikere

Sygeplejersker, læger og jordemødre er dem, vi tror mest på. Politikerne har vi mindst tillid til, viser årets troværdighedsundersøgelse.

Sygeplejersker, læger og jordemødre er de mest troværdige i Danmark.

For 13. år i træk har Radius gennemført den årlige analyse af 26 faggruppers troværdighed.

I år scorer tre sundhedsfaglige grupper – sygeplejersker, læger og jordemødre – samlet et exceptionelt højt gennemsnit. Politikerne fastholder deres placering på ranglistens nederste trin.

Sygeplejersker, læger og jordemødre scorer det hidtil højeste gennemsnit i troværdighedsanalysens historie.

”Det er virkelig nogle høje troværdighedsscorer, vi ser hos de tre sundhedsfaglige grupper, der i forvejen plejer at ligge i øverst, når vi spørger danskerne, hvem de har mest tiltro til. Men årsagen til den ekstraordinære stigning skal ses i sammenhæng med de sidste par års sundhedskrise, hvor medarbejderne på landets hospitaler virkelig har været med til at passe på os danskere,” forklarer Radius’ stifter og CEO, Nicolaj Taudorf Andersen.

Det høje gennemsnit er især et resultat af stigningen i danskernes vurdering af lægernes troværdighed, der aldrig har været højere.

Læger helt i top

I undersøgelsen er danskerne blevet bedt vurdere 26 faggruppers troværdighed på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er meget lav troværdighed, og 5 er meget høj troværdighed.

Her scorede lægerne deres hidtil højeste troværdighedsscore på 4,06, hvilket placerer dem som den næstmest troværdige faggruppe – kun overgået af jordmøderne, hvis score også er steget sammenlignet med 2020.

Sygeplejerskernes troværdighed har omvendt ikke rykket sig i forholdt til sidste år. En udvikling, som Nicolaj Taudorf Andersen især tilskriver faggruppens mange strejker.

”Sygeplejerskerne har det sidste års tid været meget på barrikaderne med både strejker og krav om bedre løn- og arbejdsforhold. Og når deres troværdighed ikke er steget – modsat de andre sundhedsfaglige grupper – kan det være et tegn på, at deres mere politiske aktivitet har haft en indflydelse på befolkningens opfattelse af faggruppen,” forklarer Nicolaj Taudorf Andersen.

Troværdighed er stigende

Det er dog ikke kun læger og jordemødre, som oplever en fremgang i befolkningens vurdering af deres troværdighed.

For generelt er størstedelen af de 26 faggruppers scorer steget sammenlignet med sidste års måling.

Den generelle fremgang betyder samtidig, at ingen af faggrupperne har byttet plads på dette års rangliste, og udviklingen – påpeger Nicolaj Taudorf Andersen – skal primært findes i coronapandemiens effekt på danskerne.

”Generelt ligger troværdigheden hos de forskellige faggrupper meget stabilt fra år til år, men under pandemien så vi et fald i danskernes tiltro til de fleste faggrupper. Med dette års troværdighedsanalyse kan vi heldigvis se, at danskernes corona-sortsyn er ved at være fortid,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Politikere ligger i bund

Den eneste faggruppe, hvor den målte troværdighed er faldet, er politikerne, der i undersøgelsen ender med en score på 2,30, og det til trods for, at faggruppen allerede befinder sig på rangstigens nederste trin.

Faldet er dog lige præcis ikke statistisk signifikant og skal derfor tolkes som en uændret troværdighed i befolkningen.

2.049 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel.

Hvad mener du?

Hvilke faggrupper synes du er mest og mindst troværdige? Dit bud er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: 25. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og