Sikker på cyklen? Skil dig ud med pangfarver

Du er svær at se i mørket – men også i dagslys kan du blive overset

Når det er mørkt, tåget eller svært at se på grund af f.eks. tåge, regn eller slud, skal du have lys på cyklen. Det er også en god ide at bruge reflekser. Det ved de fleste, skriver Rådet for Sikker Trafik.

Over årene har stadig flere cyklister fået lys på jernhesten og mange bruger også reflekser på tøjet, når de bevæger sig ud i trafikken. Det er godt, da det øger sikkerheden på cykel.

– Som cyklist kan man let blive overset i trafikken. Men hvis man gør noget for at være synlig, så mindsker man markant sin risiko for at blive påkørt, siger Bjørn Olsson, dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Men det er ikke kun i mørket, at man skal tænke over sin sikkerhed. Også når det er lyst, kan det give rigtig god mening at skille sig mere ud.

8 ud af 10 cykel-ulykker sker i dagtimerne

Hvad er pangfarver

·         Pangfarver kaldes også fluorescerende eller selvlysende farver. Det er stærke farver som fx skrig-gul, skrig-orange og skrig-grøn.

·         Farverne virker ved at omdanne ultraviolet lys til synligt lys, som vi kan opfatte med øjet. Derfor ser farverne "selvlysende" ud.

·         De stærke, gule, orange og grønne farver er netop dem, som øjets nethinde er allermest følsom over for. Så vi lægger automatisk mere mærke til dem - også i trafikken.

·         Pangfarver er mest effektive i dagslys og tusmørke. Når det er mørkt, er det bedre at bruge reflekser.

De alvorligste ulykker i vejkryds sker typisk, når en bil skal svinge til højre eller venstre og overser en cyklist, der skal lige ud. Eller på landevejene, hvor cyklister oftest bliver ramt bagfra.

Som cyklist kan du også meget for at blive set: Brug pangfarver.

Pangfarver er de gule, limegrønne, orange, og pink farver, som øjet nemmere lægger mærke til og som derfor gør dig mere synlig som trafikant.

Du kan f.eks. bruge pangfarver på din cykelhjelm, en jakke, handsker, refleksbånd, et halstørklæde eller et overtræk til din taske.

Når en bilist fx skal svinge til højre, kan han se dig bedre i sidespejlet. Du bliver også set på meget længere afstand. Det er er en fordel for dig, for så kan andre bedre nå at reagere eller bremse, hvis du f.eks. kører hurtigt på din elcykel.

Et stort forsøg fra Aalborg Universitet har vist, at en cyklist næsten halverer risikoen for at blive påkørt, hvis du kører med en pangfarvet (gul) jakke på i dagtimerne.

Flere og flere bruger pangfarver

Der skal knald på farven, når du cykler i trafikken. Foto: Rådet for Sikker Trafik.

Flere og flere bruger pangfarer, og især blandt seniorerne går det frem

Du har nok set dem oftere og oftere i trafikken med de skriggule eller orange cykelhjelme, overtræk til tasker i en hidsig farve eller lignende. Det er pangfarverne, der vinder frem – og det er godt for din sikkerhed.

For det er ikke kun i døgnets mørke timer, at du skal tænke over at gøre dig mere synlig i trafikken.

Som fodgænger og cyklist kan man gøre sig mere synlig ved både at bruge reflekser, når det er mørkt, og pangfarver når det er lyst.

Pangfarver er de gule, limegrønne, orange, og pink farver, som flere og flere fodgængere og cyklister bruger. Især cyklister over 60 år er gode til det. Næsten hver 5. i aldersgruppen bruger pangfarver – det er en fordobling siden 2016. Det viser en ny stor undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

På med pangfarver – men hvordan?

Det er vigtigt at gøre sig synlig i trafikken, så andre trafikanter kan se dig. Ud over at bruge lys og reflekser, så kan du øge din sikkerhed på vejene, hvis du bruger tøj, handsker eller en cykelhjelm, der er pangfarvet.

Det vil sige skriggul, orange eller limegrøn. For de farver fanger øjet helt automatisk meget nemmere, og dermed er der meget større chance for at andre trafikanter ikke overser dig i trafikken.

Mange cykelulykker sker i kryds, hvor der er meget at holde øje med. Hvis det er en halvgrå, diset og måske også regnfuld vinterdag, så kan det være meget svært for bilister og lastbilchauffører at se dig i sidespejlet, hvis du er iført mørkt eller sort vintertøj, som mange af os er.

Det er bilistens og lastbilchaufførens ansvar at holde øje og holde tilbage for dig. Men fejl sker i trafikken – og netop i kryds sker der hvert år mange ulykker, der kunne have været undgået.

–          Som cyklist og fodgænger bliver du meget mere synlig for andre trafikanter, hvis du bruger pangfarver. Det kan være handsker, et halstørklæde, en cykelhjelm eller et overtræk til din rygsæk, som er i nogle lidt mere skrigende farver, end vi normalt går med. De farver gør, at andre trafikanter nemmere ser dig og forebygger ulykker, viser et forsøg fra Aalborg Universitet, fortæller Bjørn Olsson, dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Jo mere pang, jo bedre

Det allerbedste er selvfølgelig en pangfarvet jakke eller refleksvest. Jo større areal, som du har på, jo mere synlig er du for andre i trafikken.

Men du kan også bruge andre pangfarvede ting, som du kan købe i enten cykelhandlere, sportsbutikker eller på nettet. Det kan fx være:

·         en pangfarvet cykelhjelm

·         et par pangfarvede handsker

·         et pangfarvet overtræk til din cykeltaske/rygsæk

·         et pangfarvet refleksbånd, som du kan sætte omkring begge ben, når du cykler eller går.

 

 

 

 

Først publiceret: 20. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om: