Nicklas Bendtner: Frygter tomrum efter fodbolden

- Jeg har jo ikke nogen skolebaggrund. Jeg har kun street wisdom, siger den kontroversielle danske fodboldspiller, der nu er stoppet på grønsværen.

Nicklas Bendtner har aldrig taget en almindelig skoleuddannelse. Men nu er han gået i gang med en træner-uddannelse. Foto: Rasmus Weng Karlsen.

I disse uger er Nicklas Bendtner på Talk-turne rundt i Danmark for at fortælle om sin biografi, “Begge Sider”, og i den anledning fortæller han bl.a. om livet efter han har sagt farvel til professionel fodbold.

Nicklas Bendtner reflekterer over, hvor han står henne i livet i en alder af 33 år, hvor han har oplevet mere, end de fleste nogensinde kommer til i løbet af et helt liv. Fodboldkarrieren har ført til mange eventyr, berusende triumfer og sorte huller, og efter at det kapitel, der har defineret ham siden barnsben, sluttede sidste år, er der efterladt et tomrum i ham.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at det er meget svært at finde noget, der kan fylde ud for det. Det tror jeg ikke, er muligt. Så på en eller anden måde skal man prøve at kunne lægge det bag sig og sige: Det var første tredjedel af livet. Nu gælder det de sidste to tredjedele.

– Det tager tid, og jeg kan ikke sætte en tidsgrænse på og sige: NU har jeg det bedre! Men jeg tror, det handler om at finde noget, som giver mig den glæde og det konkurrence-gen, som jeg fik fra fodbolden, og lade det udgøre den ene del, som før udgjorde alt.

Lærte på den hårde måde

Tomrummet efter et karrierestop frygter alle elitesportsudøvere, fortæller Nicklas Bendtner.

Nogle går decideret bankerot og lever over evne i manglende erkendelse af, at de ikke kan fortsætte den ekstravagante livsstil.

Nicklas Bendtner lærte det på den hårde måde, mens han endnu var aktiv.

Og gudskelov for det!, udbryder han med et grin.

– Ellers havde jeg været broke nu, siger han.

Men han er stadig ved at stykke de dele sammen, som kan fuldende den samlede enhed, fodbolden udgjorde før.

– Det kunne for eksempel være, at jeg er i gang med min træneruddannelse, at jeg har fået mere tid sammen med min søn, og at jeg er flyttet ud på landet, siger Nicklas Bendtner og fortsætter:

– Det handler om hele tiden at bevæge sig i den rigtige retning og have et mål. Og det har jeg. Og så har jeg samtidig nogle gode mennesker omkring mig, og det er også med til at hjælpe en til at gå den rigtige vej uden at ryge i for mange detours og sideveje. Førhen har jeg måske omgivet mig med mennesker, der mere har haft deres egen interesse end en fælles interesse.

Leder efter fodfæste

Nicklas Bendtner er landet på benene, men han er stadig ved at finde fodfæste.

Han er i gang med at tage A-træneruddannelsen, og til januar skal han til sit livs første eksamen.

Om han skal forsøge sig som fodboldagent eller assistenttræner – eller læse videre, så han kan blive cheftræner – der, hvor det virkelig sner, bemærker han – ved han ikke.

Der er også noget helt andet – uden for banen – der trækker i ham, og som han ikke har udlevet endnu. Han har altid drømt om at hive et år ud af kalenderen og rejse hele jorden rundt, når han pensionerede støvlerne.

Det skal ikke være fine og fancy ferier, men som backpacker eller på jagt- eller dykkerture.

Drømmer om rygsæk-rejse

Han har for nylig talt sammen, at han har været i omkring 75 lande. Og han drømmer om at sætte benene i samtlige 206 nationer i verden.

Der, hvor han har følt sig mest hjemme, har forenet pulserende metropoler med overvældende natur.

– Der, hvor jeg har haft mest glæde, har været i London, England. Jeg har også været meget i USA og Italien, så jeg ved ikke, om jeg har en decideret favorit. Men den mest frie, bedste ferie, jeg nogensinde har haft, var på hesteryg i Chile i bjergene til min 30-års fødselsdag, fortæller han.

– Jeg holder meget af at være i naturen, og jeg begyndte at dyrke det rigtig, rigtig meget, da jeg boede i Norge.

– Da jeg kom her hjem igen, virkede det forkert at bo i byen. Fra at have levet, boet og gjort alt, hvad man kan i en by, har jeg vendt det 180 grader og gør det udendørs nu. Det giver mig noget helt andet, og der er en enorm ro. Bare når jeg er inde i byen, som jeg er nu, er det lidt ubekvemt.

Ingen uddannelse

Han har allerede oplevet mere end de fleste, og hvor paradoksalt det end lyder, kan det virkelig være frustrerende, for der er langt mellem susene.

Men når han sætter sig på scenen i sin talktour prøver han noget, han aldrig har gjort før.

– Jeg har jo ikke nogen skolebaggrund. Jeg har kun street wisdom. Og i livets skole tror jeg, at jeg er en af dem, der har lært og oplevet mest, siger han.

– Havde du spurgt mig for fem år siden: Tror du, du kommer til at holde et foredrag, hvor du skal snakke om dit liv, så havde jeg nok ikke sagt ja. Men som tingene udvikler sig, og den måde, som folk også tog imod bogen på, gjorde, at det gav noget mere mod på at turde gå ud og vise den rigtige mig.

Talktouren har været i København og Aalborg. Nu venter Odense og Aarhus senere på måneden.

/ritzau/

Først publiceret: 19. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:26

Se, hvad vi ellers skriver om: