Sådan gør du julen mere klimavenlig

Juleperioden er belastende for klimaet, fordi forbruget stiger, men sådan behøver det ikke at være. Du kan lave en række små ændringer i dine julevaner.

Forbruger stiger i julen, og det er især på grund af de gaver vi giver.

Gaveræset begynder, maden skal indkøbes, der mangler lidt julepynt hjemme til stuen, så det skal du også lige have købt ind, og så er der alt gavepapiret.

Det er december, og juleperioden er spækket med anledninger til øget forbrug. I Danmark alene bruges der eksempelvis hvert år 825 tons gavepapir ifølge AffaldPlus.

Men det er også muligt at holde en mere klimavenlig jul.

For eksempel kan du sagtens genbruge gavepapiret fra sidste år. Eller du kan pakke gaverne ind i avispapir, anbefaler Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk og har fokus på bæredygtigt forbrug.

– En mulighed er at pakke gaverne ind i avispapir, magasiner eller stofrester, som du alligevel har liggende.

– Der bruges utroligt meget papir til jul. Du kan for eksempel åbne gaverne forsigtigt og se, om papiret kan bruges igen, og hvis ikke, så husk at sortere dit affald korrekt, siger hun.

Find selv pynten i skoven

Din julepynt kan du finde i skoven i stedet for at købe nyt hvert år.

– Julen er en god anledning til at komme ud i skoven. Det kan være kogler, gran, kviste med bær og mos. Man kan lave en hyggelig begivenhed, hvor man selv sidder og laver julepynt.

 Så meget stiger merforbruget i julemånederne

* Merforbruget er de penge, vi bruger mere i julemånederne, sammenlignet med hvad vi bruger i gennemsnit per måned resten af året. Julemånederne omfatter her november og december.

* Den samlede prognose for merforbruget i 2020 var på 14,7 milliarder kroner ifølge en YouGov-undersøgelse lavet for Nordea.

* Det svarer til, at hver husstand bruger 5500 kroner mere i julemånederne end resten af året.

* Juleforbruget har været i vækst i seks år.

Kilder: Santander Consumer Bank og Nordea.

– Det er essentielt at overveje ens behov igennem hele julen. Har man behov for nyt julepynt hvert år? Og hvis du køber nyt, så køb noget, du vil bruge i mange år, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Også på julelysene og julekæder er der noget at hente. Her kan du spare på energien med LED-lys, og ønsker du levende lys, kan du kigge efter dem, der er svanemærkede, lyder rådet.

I stedet for at give en masse fysiske gaver, der har krævet ressourcer at producere og sende, kan du give oplevelser, råder klimaforsker Jørgen Eivind Olesen. Han er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Han understreger, at det er køb af produkter, der er den altoverskyggende klimasynder i julen. Alt det andet blegner i forhold til det.

Giv oplevelser

– Måden at ændre det på er at give oplevelser. Det kan være en middag eller et teaterbesøg. Det kan jo leveres med en langt lavere klima- og miljøbelastning, end at vi får importeret ting fra Fjernøsten.

– Det er et problem globalt. Vi danskere har en meget stor belastning, fra det vi køber og importerer fra andre steder i verden, siger Jørgen Eivind Olesen.

Når det kommer til gaver, er det også en god idé at finde ud af, hvad dine nærmeste egentlig ønsker sig.

– For det er ikke alle gaver, der bliver byttet, selv om de måske ikke bliver brugt, siger Vibeke Myrtue Jensen, der tilføjer, at du kan tænke over, hvor materiel julen behøver at være.

– Julen handler om hygge. Du skal helt overordnet overveje: “Hvordan minimerer jeg spild og køber holdbare kvalitetsprodukter?”.

Jørgen Eivind Olesen vurderer, at der er et stort forbrug af unyttige sager i julen.

– Jeg tror, det er stort. Vi har købt ind på, at det er et forbrugsorgie. Det er der, tænkningen er: “Nu må vi godt fejre det, så glemmer vi det med klimaet og bæredygtighed”, siger han.

Vibeke Myrtue Jensen pointerer, at det selvfølgelig er en god idé at tænke over forbruget i julen, men det er hele året rundt, du bør tænke over det.

/ritzau fokus/

Først publiceret: 14. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:22

Se, hvad vi ellers skriver om: