Vegetarer blandt julegæsterne? Server lækker alternativ

Du behøver ikke at lave en særskilt julemiddag, selv om der er vegetarer blandt gæsterne. Se her, hvad du nemt kan servere, så julestemningen rammer alle.

Selleri a la Hasselback. Lækkert vegetarmad til julebordet. Foto: Kirsten Skaarup.

“Rør blot ikke ved min gamle jul”, lyder den velkendte sætning i “Sikken Voldsom Trængsel og Alarm”. Og der er jo næppe noget mere helligt end julebordet med flæskesteg, and, brun sovs, kartofler og rødkål.

Men mens indholdet af julemiddagen ikke har rørt på sig i årtier, er der altså kommet flere vegetarer rundt om bordene. Og du blegner måske lidt ved tanken om, hvad du så lige skal servere for din nye svigersøn eller -datter, som ikke spiser kød.

Lækre alternativer til kød

Heldigvis behøver du ikke at sammensætte to helt forskellige julemenuer. Du kan bare supplere klassikerne med et par lækre alternativer uden kød.

– Når man er samlet venner og familie, skal plantespiserne helst ikke skille sig for meget ud, siger Kirsten Skaarup, som er kogebogsforfatter og deler vegetariske opskrifter på kirstenskaarup.dk, og tilføjer:

– Det kan nemlig give gnidninger, og nogle føler sig angrebet – fordi de enten spiser kød eller spiser planter.

Og der er masser af muligheder. Kirsten Skaarup, som selv har været vegetar i 50 år, foreslår at lave hasselbackselleri, som minder lidt om en steg og smager rigtig godt.

– Hvis man laver en halv selleri, er der til fire personer. Men man kan jo også lave en hel, så der er til alle, der vil smage, siger Kirsten Skaarup og fortsætter:

– De fleste bliver virkelig overrasket over, hvor godt det er. Det er en god måde at udbrede det på, så man kan komme af med nogle af fordommene.

Sanne Venlov, som udvikler opskrifter og sammensætter grønne måltidskasser for Aarstiderne, fremhæver også helbagte grøntsager som et godt vegetarisk alternativ til julemiddagen.

– De præsenterer sig rigtig godt, og man får også fornemmelsen af at skære en skive, siger hun.

Hun tilslutter sig den helbagte selleri som et godt bud og foreslår ellers hasselbackgræskar af eksempelvis butternutsquash, som tilberedes på samme måde som hasselbackkartofler.

Rødbede tarte tatin

Du kan også servere en rødbede tarte tatin, som er en slags omvendt tærte.

– Det er normalt en kage med æbler, men den gør sig rigtig godt med rødbede. Det ser smukt ud og har masser af lækkerhed, fedme og umami. Det kan sagtens serveres med kartofler og rødkål til, siger Sanne Venlov.

– Man kan også lave confiterede svampe, de har masser af umami, som man kan savne i det grønne køkken. De har konsistens og masser af smag, tilføjer hun.

Derudover kan alle tage for sig af de hvide kartofler, brunede kartofler, gelé, surt og rødkål – men undlad i så fald at hælde andefedt over rødkålen.

Det er til gengæld nemt at glemme, at sovsen typisk ikke er vegetarisk. Den er lavet på stegesky fra anden eller flæskestegen.

Du kan dog sagtens lave en brun sovs, som er vegetarisk, fortæller Kirsten Skaarup.

Det gælder bare om at få masser af umami ind i sovsen – som du ellers ville få fra kødet. Det kan du gøre med blandt andet tørrede svampe, miso og tamari.

Opskrift på selleri bagt a la hasselback

* Opskriften er til fire personer. Du skal bruge en selleri på cirka trekvart kilo.

* Lav først en marinade. Den røres sammen af fire spiseskefulde olivenolie, to spiseskefulde tamari, to spiseskefulde ahorn- eller anden sirup, en halv deciliter sød chilisovs, to spiseskefulde citronsaft, en teskefuld stødt allehånde, en teskefuld stødt stjerneanis, salt og friskkværnet peber.

* Smag godt til med sødt, salt og surt samt krydderierne. Marinaden må gerne smage af jul.

* Skær selleriknolden over i to dele midt på den brede del. Skræl sellerien.

* Skær skiver ned i begge halvdele af sellerien, men kun trekvart ned, så den stadig hænger sammen i bunden. Skiverne skal være tre millimeter brede.

* Sæt de halve sellerier i en smurt bageform med skærefladen nedad. Pensl dem godt med marinaden. Stik så mange nelliker mellem skiverne, som du har lyst til. Sæt også laurbærblade ned mellem et par skiver.

* Bag sellerien i en 200 grader varm ovn i 50-60 minutter. Pensl med marinaden cirka hvert kvarter. Når sellerien er lidt mør, og skiverne begynder at kunne skilles lidt ad, pensler du også ned mellem skiverne.

* Når sellerien er ved at være mør - det vurderer du ved at stikke i den med en kniv - kan du drysse med to-tre spiseskefulde rørsukker og sætte den under grillen, til overfladen er helt gylden.

Kilde: Kirsten Skaarup, som er indehaver af bloggen kirstenskaarup.dk.

Først publiceret: 13. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:22

Se, hvad vi ellers skriver om: