Derfor dør langt færre af åreforkalkning i dag

Kendskab til symptomer og bedre behandling er årsagen til at så mange færre danskere dør af åreforkalkning i hjertet i dag.

Behandling og kendskab til åreforkalkning i hjertet er meget bedre i dag, og derfor dør langt færre af sygdommen.

Åreforkalkning i hjertet var en sygdom, som mange danskere døde af i 80’erne. Hele 17.000 døde af sygdommen, der især er forårsaget af rygning, fed mad og mangel på motion. Den gode nyhed er, at langt, langt færre dør af samme sygdom i dag. I 2019 – som er de nyeste tal – var tallet nede på lidt over 3.000 danskere.

Det er fokus på årsagerne til åreforkalkning i hjertet – altså rygning, fed mad og mangel på motion – samt et meget bredere kendskab til symptomerne og endelig ny teknologi, der betyder, at vi i dag har så mange færre dødsfald af åreforkalkning i hjertet, skriver Kristeligt Dagblad ud fra nye tal fra Danmarks Statistik.

Åreforkalkning får man af aflejring af kalk og fedt i blodkarrene. Det skyldes især en usund levevis, rygning, men også genetiske forhold. Det fortæller overlæge Frederik Folke fra Herlev og Glostrup Hospital, der også er klinisk professor i kardiologi til Kristeligt Dagblad.

Velkendte symptomer

Symptomerne på åreforkalkning i hjertet kender de fleste danskere i dag. Det er smerter i brystet og forpustethed. Og danskerne ved også, at hvis man oplever de symptomer, så skal man søge læge med det samme. Derefter kan en ct-scanning straks afsløre om man er ved at få en blodprop på grund af forstoppede årer omkring hjertet.

Hvis man får konstateret åreforkalkning, så er behandlingsmetoderne også meget bedre i dag; både de medicinske og de kirurgiske behandlinger.

Enten kan man enten få en operation, få en ballonudvidelse, som fjerner tilstoppelsen eller kan man få blodfortyndende medicin.

“Disse tre ting i fælleskab har simpelthen resulteret i et drastisk fald i antallet af dødsfald forårsaet af åreforkalkning ved hjerter, sige Frederik Folke i artiklen i Kristeligt Dagblad.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Først publiceret: 2. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om: