Lav din egen potente gødning af kaffe og æggebakker
Hvis det kniber med de grønne fingre, kan du faktisk finde hjælp til planterne i husholdningen. Og hjælpen kommer muligvis fra en uventet kant.
Hvis du gerne vil prøve at lave din egen plantegødning, er det faktisk ikke så svært, som det måske lyder.
For der findes allerede ting i husholdningen, som du kan bruge til at få planterne til at gro.
Det fortæller Kamilla Høy, som er plantefaglig rådgiver i havecenterkæden Plantorama.
– Kaffegrums indeholder flere næringsstoffer og mineraler, som er gode for planter. Men det skal blandes sammen med jorden, som planten vokser i. For hvis det bare ligger ovenpå, kan det risikere at mugne og lugte, siger hun.
Og hvis du har din egen kompostbunke, behøver du faktisk ikke engang at tage kaffegrumset ud af filteret. Det fortæller Louise Møller, som er fagredaktør i foreningen Haveselskabet.
– Brugte filtre med kaffegrums bliver omsat sammen med alt andet organisk affald. Hvis man smider kaffefiltre i kompostbunken, er det også med til at forbedre jordens struktur, siger hun.
Hvis man ikke er den store kaffedrikker, kan indholdet fra tebreve faktisk også bruges som gødning.
– Når brevet har udtjent sit formål, kan man tørre indholdet og bruge det på samme måde som med kaffegrums, siger den plantefaglige rådgiver fra Plantorama.
Hvis man bare vil bruge te-indholdet til at gøde stueplanter, skal det altså ud af tebrevet. Men hvis man har en kompostbunke, kan hele tebrevet bruges, siger Louise Møller fra Haveselskabet.
– Man skal selvfølgelig bare fjerne snoren og metalclipsen.
Mange nyder de varme drikkevarer om morgenen, måske til en omelet eller et blødkogt æg. Og hvis det er tilfældet, er der faktisk endnu flere ting, man kan bruge til at fremme planternes vækst, i stedet for at man bare smider det ud.
– Æggeskaller fungerer rigtig godt i pottemuld, fordi det skaber luft til planterødderne. Derfor kan man knuse sine æggeskaller og putte dem i bunden af potten under jorden. Skallerne kan også blandes sammen med jorden, siger Kamilla Høy.
Men du kan faktisk også bruge de papbakker, som æggene kommer i, til din kompostbunke. Det samme kan man med toiletpapirruller.
– Både bakkerne og rullerne er lavet af en type papir eller pap, der ikke er behandlet med alt muligt. Man skal for eksempel aldrig smide glitterpapir eller magasiner, som er behandlet med lim og lak, i kompostbunken, siger Louise Møller.
Det rå pap bliver hurtigt opløst, når det bliver vådt, og så bliver det lige så langsomt omsat til muld.
– Det er dog vigtigt, at man ikke har for store mængder af den samme type affald. Derfor er det en god idé at rive bakkerne i stykker, inden man lægger dem i kompostbunken, siger Louise Møller og fortsætter:
– Det skaber en rigtig god balance mellem de meget fugtige elementer som planteaffald og kartoffelskræller. Men man skal heller ikke rive 15 store æggebakker i stykker og smide i komposten på samme tid. Så bliver det nemlig for tørt.
Hvis man til gengæld gerne vil lave sin egen flydende gødning, skal man have fat i en såkaldt bokashi-kompostspand.
– Det er en lukket beholder, som du smider din kompost i. Den omdanner organisk materiale til en koncentreret saft nede i bunden, som du så kan tappe via beholderens hane, forklarer Kamilla Høy.
Først publiceret: 18. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:00