Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Danskernes appetit på overnatninger i naturen slår rekord. Læs her, hvorfor du skal opleve naturen i vintermørket - med en overnatning eller bare et par timer.

Uanset om I bliver en time eller et døgn, er bål en dejlig ting i mørket.

Det bliver hurtigt mørkt i vinterhalvåret, og for mange bliver det et naturligt tidspunkt at vende snuden hjem.

Men faktisk bør du unde dig selv at opleve naturen i mørke, siger Jesper Hede, der er forfatter til bogen “Bushcraft i Norden” og underviser i bushcraft altså primitivt friluftsliv.

– Der sker både noget med én selv og den måde, man oplever sine omgivelser. De øvrige sanser skærpes, og man hører, dufter og oplever naturen anderledes, siger han.

Samtidig viser nye tal fra Naturstyrelsen, at danskerne for alvor har fået smag for lejrlivet.

I første halvår af 2021 bookede 25 procent flere end året før en shelterplads til bål eller overnatning. Og det skal ses i lyset af, at coronaåret 2020 i sig selv slog rekord.

Bare et par timer i skoven

Men hvis man ikke har mod på en hel nat ude, kan mindre også gøre det, siger Marie Roland, der er naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

Det kan være, at man bare bliver i skoven et par timer efter solnedgang.

– På den måde får man mulighed for at opleve et vagtskifte i naturen, hvor dagaktive dyr går til ro, og nataktive dyr står op, siger hun.

Tænd et bål

Uanset om I bliver en time eller et døgn, er bål en dejlig ting i mørket, lyder det enstemmigt.

Hvis I påtænker at blive et par timer med familien, kan I gøre det nemt for jer selv og medbringe lidt tørt brænde og tændblokke.

For andre vil det være et sjovt benspænd, at man kun må tænde bål med tændstål, foreslår Jesper Hede.

– Det vigtigste er bare, at man ikke ender med at tage hjem, fordi man fryser og ikke kan få ild, så gør projektet realistisk, siger han.

Lav mad med pandelygte på

Et andet godt projekt er madlavning.

Medbring en pandelygte, så du hverken skærer eller brænder dig.

Men derudover er der god tid til at hakke, snitte og kræse om maden, når det bliver tidligt mørkt, og man alligevel er i lejren.

– For børnefamilierne kan det også bare være varm kakao over bål eller medbragte madpakker, før man tager hjem og sover, foreslår Marie Roland.

Vigtigt med vintersovepose

Hvis man derimod bliver i skoven og overnatter, er det vigtigt, at man har styr på det basale.

For det første skal man have en ordentlig vintersovepose.

– Når man overnatter ude i sommermånederne, kan det være okay med en billig sovepose. Sådan er det ikke i vinterhalvåret, hvor det handler om sikkerhed, forklarer Jesper Hede.

Læs på soveposen: Ud for betegnelsen “comfort” kan du læse temperaturgrænsen for, hvornår soveposen kan bruges af kvinder.

Ud for “comfort limit” angives temperaturgrænsen for, hvornår mænd – som rent fysiologisk holder bedre på varmen – kan sove behageligt, oplyser friluftsbutikken Friluftsland.

“Extreme” er den yderste temperaturgrænse, som samme sovepose kan bruges ved.

– Om vinteren er det vigtigt at have en ordentlig sovepose, for det kan potentielt blive farligt, hvis man bliver våd, kold og underafkølet, siger Jesper Hede.

Inden for basalt friluftsliv er der fire afgørende flueben, man skal kunne sætte: Man skal have ly, varme, mad og drikke.

– Til gengæld bestemmer man selv, hvordan man vil skabe det ly – om det skal være telt, shelter eller primitiv bivuak, siger Jesper Hede.

Gode link

Naturstyrelsens hjemmeside og hjemmesiden Ud i naturen kan du finde shelterpladser og områder med fri teltning.

Først publiceret: 17. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

og