Spiser du altid helt op?
Det ligger dybt i os, at vi spiser op, selvom vi er mætte. Men: Øs mindre op på tallerkenen – og lad være med at spise det hele, hvis portionen er for stor. Og brug ikke for store tallerkener. Det kan være med til at forebygge overvægt.
De fleste kender det – man er ved at være mæt, men der er stadig mad på tallerken. Så man spiser op – det har vi jo lært fra vi var små. Halvdelen af danskerne spiser altid eller ofte op, selvom vi er mætte, og 62 % af os, gør det når vi er på besøg hos venner og familie. Det viser en YouGov-undersøgelse, som er lavet for Coop Analyse og forebyggelsesindsatsen “Ja tak, lidt mindre” fra Fødevarestyrelsen.
For store portioner
Det er veldokumenteret, at store portioner får os til at spise mere. Derfor skal vi lære både at mærke efter, om vi er mætte og gøre portionerne lidt mindre, uanset om vi øser op til os selv eller til andre.
For mange er hygge og godt værtskab forbundet med mad i store mængder. Hvis vi skal bremse udviklingen i overvægt, er der behov for en kulturel ændring til større fokus på mad i mindre mængder som den gode stil. Fødevareproducenter, detailhandel, restauranter, cafeer og kantiner kan bidrage til denne kulturændring ved at gøre portionerne mindre og dermed bakke op om, at det på alle måder er mere bæredygtigt at spise mindre portioner.
For store tallerkener
I dag er det også meget almindeligt med store tallerkener, både hjemme og når vi spiser ude. Og så kommer vi nemt til at fylde tallerkenen op med mad, og måske mere mad, end vi kan spise. Hvor det tidligere var almindeligt med tallerkener, som er 21 cm i diameter, har mange tallerkener i dag en diameter på 28 cm.
Se den lille film om tallerkenerne, der er vokset i størrelse:
Spis ikke for meget
Et af De officielle Kostråd handler faktisk om, at vi ikke skal spise for meget. Dels for at vi ikke skal tage på i vægt og dels for at passe på klimaet. Vores forbrug af fødevarer står nemlig for mellem 20-25 procent af en gennemsnitsdanskers CO2-regnskab.
Tre gode råd til mindre portioner
Det er ikke kun dit eget ansvar at komme til at spise lidt mindre. Derfor arbejder “Ja tak, lidt mindre” for at de portionsstørrelser, vi kan købe, bliver lidt mindre. Men vi kan også selv gøre noget:
- Fyld kun din tallerken med den mængde mad, du ved, du kan spise. Resten i skålen eller gryden kan du gemme. Du kan tage en gang til, hvis du er virkelig er mere sulten.
- Brug mindre tallerkener. Man fylder automatisk mere mad på en stor tallerken og kommer nemt til at spise det uden at føle sig mere mæt.
- Mærk efter, om du er mere sulten, selvom der er mere mad på tallerkenen. Hvis ikke, så er det ok at levne.
Ja tak, lidt mindre
“Ja tak, lidt mindre” er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad. Partnerskabet består af fødevarevirksomheder, detailhandel, sundhedsorganisationer og myndigheder. Læs om partnerskabet “Ja tak, lidt mindre”.
Ja tak, lidt mindre er sat i verden for at forebygge overvægt ved at øge tilgængeligheden af og efterspørgslen på lidt mindre portioner.
51 pct. af danskerne har overvægt, hvoraf hver tredje har svær overvægt. Hvis udviklingen fortsætter vil tallet være 66 pct. om 25 år, og af dem har ca. halvdelen svær overvægt. Så ikke alene får flere danskere overvægt, de får det også i sværere grad. Overvægt øger risikoen for op mod 40 sygdomme.
Kilde: Se hele undersøgelsen fra Coop Analyse ”Mange spiser op, selvom maven er fuld”
Først publiceret: 28. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:42