Farvel til nøglekortet: Sådan logger du på NemIDs afløser

Fra oktober begynder de første danskere at kunne få MitID, som afløser det over ti år gamle NemID. Papkortet med koder vil ikke kunne bruges i fremtiden. Se her, hvordan du så kan logge på

For at logge på MitID skal du bruge enten en mobilapp, en lille kodeviser med engangskoder, eller med en kodeoplæser med stor skærm.

I 10 år har vi måtte finde nøglekortet frem eller bruge nøgleappen, når vi skal i netbanken, logge på E-boks eller gøre en af de mange andre ting, som kræver login med NemID.

Men snart er det slut. NemIDs afløser MitID er på vej.

Du får besked, når det er din tur

Langt de fleste NemID-brugere skal have MitID i deres netbank eller mobilbank. Du får automatisk besked, når det er din tur. Beskeden får du på et tidspunkt, når du logger ind i din netbank.

Der kan dog godt gå noget tid, da MitID indfases i løbet af 2021 og 2022.

Gem dit nøglekort lidt endnu

Fra oktober 2021 og frem til 30. juni 2022 vil cirka 200.000 danskere hver uge overgå til MitID.

Men NemID lukker først helt ned efter 30. juni 2022. Indtil da skal du gemme dit nøglekort og bevare NemID. Det er nemlig ikke alle steder med login, der ventes at skifte lige hurtigt.

Du får besked af din bank eller af Digitaliseringsstyrelsen, når du ikke længere skal bruge NemID.

Hvordan logger man sig på MitID?

Du kan bruge ventetiden til at finde på et godt brugernavn, som du skal taste, hver gang du skal bruge MitID..

Du kan nemlig ikke bruge dit CPR-nummer som brugernavn til MitID, sådan som du kan til NemID.

Er dit bruger-ID i NemID ikke dit CPR-nummer eller et CPR-lignende nummer (dvs. 10 tal), så er det automatisk reserveret til dig i MitID. Du har altid mulighed for at ændre dit bruger-ID på MitID.dk

Det er vigtigt, at du vælger et bruger-ID, som er nemt for dig at huske, men svært for andre at gætte. Dit bruger-ID skal bestå af 5-48 tegn og bør være en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Hvis andre har valgt det samme brugernavn, må du finde på et andet.

Login med Mobilapp

Der kommer en mobilapp til MitID. Den vil fungere næsten som den man kender fra NemID.

MitID appen vil fungerer på de fleste smartphones. Hvis du bruger NemID nøgleapp på din telefon i dag, kan du også bruge MitID appen.

Login med kodeviser

Du kan logge på med en kodeviser. På kodeviserens skærm bliver der vist en engangskode, som du skal taste ind, når du bruger MitID.

Kodeviseren er en lille elektronisk dims, som er ti gram tung og seks centimeter lang. Du kan have den i dit nøglebundt eller i lommen. Kodeviserens batteri holder i cirka 10 år.

De første tre kodevisere er gratis. Herefter koster den 41,76 kroner. Kodeviseren kan bestilles på MitID.dk og tilsendes med posten eller kan hentes i borgerservice.

Login med kodeoplæser

Du kan også bruge en kodeoplæser med stor skærm, der viser engangskoder.

MitID kodelæseren er beregnet til personer med nedsat syn. Den viser og læser en unik engangskode højt.

Kodeoplæseren er cirka 13 x 7 cm og batteriet holder i cirka 10 år.

 

Login med chip

Der kommer også en MitID chip, som er beregnet til dem, der har brug for at godkende og logge på med MitID mange gange hver dag, for eksempel i forbindelse med arbejdet.

 

Læs meget mere om MitID på mitid.dk

Læs mere om MitID hos Digitaliseringsstyrelsen

Først publiceret: 20. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og