Snart får vi en motionspille

Intensiv træning regulerer vores dna og kan slukke sygdomsgener, viser ny undersøgelse. Den nye viden bringer os et skridt tættere på en motionspille, siger ekspert

Motion ændrer på vores gener, viser ny forskning. Og dermed nedsætter en løbetur i princippet risikoen for alvorlig sygdom.

Selvom en løbetur kan føles som en hård kamp at komme igennem, er det veldokumenteret, at fysisk aktivitet er godt og grundigt sundt for din krop og din hjerne, skriver DR i en ny artikel.

Vi ved allerede, at en fysisk aktivitet gør os mere glade, skarpere i hovedet – og på den lange bane tilføjer en aktiv livsstil flere raske år at leve i.
Men hvorfor er det egentlig, at simple muskelsammentrækninger kan gavne både krop og sind så meget?

Det har et hold af forskere fra Københavns Universitet nu et bud på – og svaret ligger gemt i reguleringen af dine gener.

Motion slukker for sygdomsgener

Forskerne kan se, at der sker ændringer på dna’et ved intensivt seks ugers træningsforløb med udholdenhedstræning.

Resultaterne viser, at samtlige deltagere i undersøgelsen har ændringer i deres vævsprøver før og efter det seks ugers træningsforløb. Selvom studiet er småt, er dén viden stadig ny og interessant, siger Tinna V. Stevnsner, der er professor på Aarhus Universitet på Institut for Molekylærbiologi og Genetik til DR.

“Det, der er interessant, er, at de kan påvise ændringer på dna’et på steder som overlapper med steder, vi ved har betydning for sundheden”, siger hun.

Selvom vi alle er født med et sæt gener, som er de samme hele livet, ændrer epigenetikken sig efter din livsstil.

Hvis dén proces går galt, kan der opstå alvorlig sygdom som for eksempel kræft.

“I undersøgelsen kan vi se, at regelmæssig motion slukker for de gener, som er kendt for at have forbindelse med udvikling af sygdom”, siger Romain Barrès.

Tættere på en ‘motionspille’

Vi kender i forvejen effekterne af motionen, men med den nye viden om ændringer på dna’et, mener forskeren bag undersøgelsen, at vi er kommet et skridt tættere på motion som lægemiddel.

“Dna-ændringen er den mellemregning, som kobler muskelsammentrækningen og den sundhedsmæssige effekt. Derfor er vi et lille skridt tættere på at transformere effekten af motion ned i noget medicin”, siger Romain Barrès til DR.

Perspektiverne med en motionspille er store. Især folk i koma, depressions-ramte eller folk med et fysisk handicap, der ikke har de samme muligheder for at bevæge sig fysisk, kunne have stor gavn af at få de sunde effekter fra motionen i pilleform.

Men vejen er stadig lang, og det vil altid kunne betale sig at snøre løbeskoene for dem, der kan.

“Jeg tror, det er urealistisk at fremstille et lægemiddel, der ligesom motion vil have en positiv effekt på alle organer i kroppen på samme tid”, siger han.

Kilde: DR

Læs om hele undersøgelsen HER

Først publiceret: 23. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:14

Se, hvad vi ellers skriver om: