Træningstips til strandløver og badeprinsesser

Anders Bach giver gode råd til at komme igang med motion - gerne udenfor, nu hvor vejret endelig er til det.

Forleden havde jeg en samtale med en mand på min egen alder, som havde fået en blodprop i hjertet fjorten dage tidligere. Den krævede ikke en stent (ballonudvidelse); medicinsk behandling var nok.

Nogle dage efter var han ude i virkeligheden igen, efter det som jo kan være en meget livstruende situation. Det var med en klar melding fra en venlig læge: “Hjertet er en muskel som skal aktiveres, også efter en blodprop”.

Der er bred enighed om at træning og motion er godt for kroppen. At sidde for meget stille er en trussel mod vores sundhed.

Alle musklerne har godt af at blive rørt – også hjertet.

Nu står sommeren for døren og det kan være motiverende for både strandløver og badeprinsesser at komme i form til de lyse nætters årstid.

Man behøver ikke at gå til den, så de store blodårer på biceps træder tydeligt frem, når man står og viser sig frem i strandkanten, men al aktivitet tæller.

Og din krop vil elske dig for det.

Find en træningsmakker

I det træningscenter jeg kom i før corona-nedlukningen var der om morgenen omkring 30-35 unge i gang med at hive og slide i redskaberne. Jeg var ofte den eneste over 50 år og da to andre gamle ogginokker mødte op, hilste vi på hinanden med et “vi er i samme båd” nik.

Det er med andre ord ikke mange over 60 år, som kommer i et træningscenter.

Så skal du skrue lidt op for de fysiske aktiviteter er det vigtigt at finde frem til dem, som du også vil synes er sjove og værd at bruge tid på om et halvt år.

Ellers er det så sikkert som Amen i kirken, at motivationen fiser ud, og det påbegyndte projekt kuldsejler før resultaterne tikker ind.

Motion og motivation

Hvad kan motivere, når det gælder motion? Motivation handler om at der er et meningsfuldt formål med at bruge tid på den fysiske aktivitet.

Uden motivation bliver sofaen den foretrukne træningsbænk. Så først og fremmest kan man skrive ned på en seddel til køleskabet:

Hvad giver det mig at komme i bedre form?

Skriv fem gode grunde til at gøre lidt mere som for eksempel: mere overskud, lidt hurtigere op ad trappen, bedre balance også videre.

Hæng papiret med de fem gode gode grunde op et sted, hvor du kan se de – for eksempel køleskabsdøren.

Det du gør, er det der tæller

Der findes et ordsprog af Abraham Lincoln som giver mening når vi snakker om træning:

“And in the end it’s not the years in your life that counts;  it’s the life in your years”.

Så hvis man ind imellem tænker at man ikke rigtig har tid til at træne, så kan man spørge sig selv, om det er en god idé at lade være?

Tid har man i virkeligheden altid nok af. Den aktivitet man sætter tid af til nu, får man tilbage i den sidste ende, og her og nu giver det overskud og en bedre livskvalitet.

Vigtigst af alt er af den træning/fysiske aktivitet du rent faktisk udfører – det er den eneste der tæller – og det hele tæller med.

Sådan kommer du igang

Her kommer nogle konkrete bud på at få gang i lårbasserne:

1. Sæt mål

Bestem dig for hvor ofte du skal gøre noget – ud over indkøb og ture med børnebørn.

2. Indgå en kontrakt med dig selv

Lav en kontrakt med dig selv: Træn 2-3 gange om ugen – gerne på faste dage.

3. Træningstøj

Sørg for at tøjet eller træningssættet er velegnet og varmt.

4. Mål din indsats

Målbare mål er godt. For eksempel et bestemt tal på vægten eller en mærkbar bedring i konditionen. Følg vægten og mål rundt om livet – hvis livremmen kan spændes lidt ind efter en måned eller to går det den rigtige vej:  Mindre mavefedt – (det vi helst skal af med) i stedet får du flere muskler (dem vil vi gerne have). Tre kilometers gåtur? Fem kilometer?

5. Træn efter din alder

Vælg træning som passer til din alder.

6. Start forsigtigt

Start forsigtigt for at undgå skader.

7. Alene eller team?

Planlæg hvordan du vil træne: Alene eller team op med nogen – hvad passer dig bedst?

8. Hold ud

Hold ud – resultaterne kommer først rigtigt efter tre måneder.

Listen over ting man kan foretage sig er jo alenlang. Nogen kan stadig more sig med oldboys fodbold mens andre med kunstige knæ og hofter må lave noget andet.

Nogle af de følgende tiltaler måske mest kvinder: Yoga – gymnastik – pilates – mensendieck.

På cyklen eller golfbanen

En næsten religiøst tilbedt maskine i Danmark er cyklen. Den er også et godt bud på en frisk og dejlig måde at få rørt sig. På den møder man mange flere jævnaldrende artsfæller end i træningscentret.

Her får du alt det bedste: Frisk luft, motion, koordination, balance og en masse natur lige ind i synet og duften af blomstrende træer.

Hvis der er lidt på kistebunden kan det måske være en idé at skifte den gamle bedstemor-and-model ud med en lækker moderne cykel. Også gerne med strøm. El-cyklerne kan give glæden ved at komme rundt tilbage – de giver også motion og man skal huske at være forsigtig. Når man cykler belaster man ikke leddene på samme måde som ved løb.

Golf er selvfølgelig også en mulighed. Jeg kan bare ikke høre om golf uden at tænke på en gammel vits: To englændere står og snakker, den ene spørger:

“Do you play Golf?” Hvortil den anden svarer: “Hell, NO! I’m still sexually active!”

Go fornøjelse på cyklen, i skoven og…på golfbanen. Jeg napper el-cyklen…

Først publiceret: 16. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 14:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og