Erstatter du kage med disse ting? Det er lige så skidt

Vi spiser i gennemsnit 35 kilo søde sager om året, og vil du skære ned, så pas på, du ikke falder for det, der kan ligne sundere alternativer.

Kan du mærke glorien tage form over hovedet, når du vælger myslibaren fremfor chokoladekagen?

Hvis ikke, er det med god grund. For faktisk er en del af de alternativer, vi tror er sundere og fylder i indkøbskurven, omtrent ligeså skidte for os som kager.

“Myslibarer og kiks er noget af det, som folk nok har en tendens til at se som sundere og bedre valg end kage”, siger Jeppe Matthiessen, der er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.

“Men de adskiller sig ikke markant, når vi kigger på sukker, fedt og energi”, fortsætter han.

Myslibar slår chokoladekagen

Og hold fast, for nu runder vi lige et par eksempler med ret mange tal. Spiser du eksempelvis 100 gram klassisk chokoladekage, så indeholder det 1562 kilojoule, 20 gram tilsat sukker og 19 gram fedt.

Sammenligner vi tallene fra de 100 gram chokoladekage med 100 gram myslibar, så indeholder myslibaren 1916 kilojoule, hvilket altså er flere tomme kalorier end chokoladekagen. Derudover har myslibaren 38 gram tilsat sukker, hvilket er næsten dobbelt så meget som i kagen. Til gengæld har den 17 gram fedt, hvilket er lidt mindre.

“Derfor skal man altså også medregne myslibarer som en del af de tomme kalorier ligesom slik, chokolade og kage”, siger han.

Det samme gælder, hvis vi sammenligner 100 gram chokoladekage med 100 gram af de runde, gyldenbrune mariekiks. Her indeholder kiksen mere energi og samme mængde sukker som kagen – nemlig 1834 kilojoule og 20 gram sukker. Til gengæld er mængden af fedt halveret.

Fuldkorsprodukter med sukker

Har du svært ved at navigere i det, når du står ude i butikken, så er det med god grund, lyder det fra Vibeke Lund, der har en professionsbachelor i sundhed og ernæring med speciale i sundhedsfremme og forebyggelse.

“Kiks og myslibarer bliver tit markedsført som fuldkornsprodukter eller varer med masser af fibre i, men ofte indeholder de alligevel en masse sukker”, siger hun.

Du kan vælge at støtte dig til ernæringsmærker som nøglehulsmærket eller fuldkornslogoet, der kun bliver påsat varer, som lever op til visse krav om fedt, sukker, salt og kostfibre.

Masser af tomme kalorier

Alternativt kan du vende pakken og kigge på varedeklarationen, som ikke er svær at tolke, hvis du ved, hvad du skal gå efter, lyder det fra Vibeke Lund.

“Man skal ikke kigge hele beskrivelsen igennem, men i stedet gå ned til sukkerarter og tilsat sukker”, fortsætter hun.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet bør mængden af tomme kalorier fra de søde sager udgøre 4 til 6 procent af energibehovet i en sund kost. Lige nu optager de tomme kalorier mellem 17 til 22 procent af pladsen, lyder det.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: 14. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:33

Se, hvad vi ellers skriver om: