Her er sygdommen der sender hjernen til tælling

Migræneanfald kan være voldsomt invaliderende. Tjek om ost, lakrids, chokolade eller rødvin kan være årsagen til anfaldene. Få et link her til en hovedpinedagbog, som du kan tage med til lægen.

Der har været mange vittigheder i årenes løb om hvorfor langt flere kvinder end mænd får migræne. Men lad nu det ligge. Lad os bare konstatere, at migræne optræder oftere hos kvinder end hos mænd.

Migræneanfald kan vare alt fra få timer til flere dage, og kan derfor være så invaliderende, at man ikke er i stand til at arbejde eller udføre almindelige aktiviteter.

Typer af migræne

Der findes flere forskellige typer af migræne.

  • Den mest kendte type er hovedpine.
  • Derudover kan man også få migræne i øjnene. Ved denne type migræne vil man opleve synsforstyrrelser eller direkte blindhed i omkring en halv til en hel time. Efterfølgende vil synet blive normalt igen. Ved migræne i øjnene opleves ikke hovedpine.
  • Så findes der migræne uden aura. Der får man ikke  symptomer inden migræneanfaldet. Anfaldet kommer pludseligt, og man er nødt til lægge sig indtil symptomerne går over igen
  • Endelig er der migræne med aura, hvor du får symptomer som koncentrationsbesvær, træthed, irritation, lyst til bestemte fødevarer elle synsforstyrrelser. Man kan også opleve en snurrende fornemmelse i fingrene, som typisk breder sig ud i arme, skuldre, og ned i benene. Symptomerne har typisk en varighed på 5-20 minutter. Anfaldene er ubehagelige, men ikke farlige. Når de er ovre, vil der typisk gå en halv til en hel time inden du får hovedpine/migræneanfald.
  • Endelig kan man også have kronisk migræne/spændingshovedpine. Det har en varighed på 15 dage eller mere pr. måned og skal have stået på i mindst otte måneder.

Symptomer

Migræne viser sig ved stærk og dunkende hovedpineanfald, som primært rammer den ene side af hovedet. Migræne forværres ved fysisk aktivitet, f.eks. hvis man går op ad en trappe. Ved spændingshovedpine vil man ikke opleve forværre af smerterne ved bevægelse.

Yderligere oplever personer med migræneanfald lyd- og lysoverfølsomhed, og opholder sig derfor gerne i mørke og rolige omgivelser.  Smerterne ved migræne kan også ledsages af synsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, kvalme og evt. opkast.

Årsager

Mange med migræne oplever, at faktorer som stress eller ændret søvnmønster kan fremkalde et anfald. De fleste med migræne kender også forskellige føde- eller drikkevarer, f.eks. ost, lakrids, chokolade eller rødvin, som kan fremkalde deres anfald. Disse specielle provokerende faktorer varierer meget fra dag til dag og fra person til person.

Nogle kvinder får hyppigere anfald op til deres menstruation, hvilket formentlig skyldes en forbigående ændring i hormonniveauet. Genetiske faktorer kan også disponere til migræne.

Hvad kan du gøre?

Hvis man har migræne, kan man selv teste, om undgåelse af provokerede faktorer som rygning, alkohol, for lidt eller for meget søvn samt visse fødevarer, kan formindske antallet af anfald.

For mange er et nyttigt råd at tage to smertestillende tabletter, og lægge sig i en seng med dæmpet lys. Andre midler kan være næsespray og stikpiller. Generelt oplever migrænepatienter lindring ved søvn og hvile.

Snak med din egen læge med hensyn til fremtidig behandling af anfald og få tjekket for højt blodtryk. Før evt. et skema over, hvornår du får migræneanfaldene og tag det med til lægen. Se og print hovedpineskemaet HER.

Læs mere om migræne her:

Vejgaard Smerte- og Hovedpineklinik

Sundhed.dk

Netdoktor.dk

Kilder: Netdoktor.dk, Sundhed.dk, smerteoghovedpine.dk

Først publiceret: 7. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

og