Pensionist skar sig på job, men fik afslag på sygeløn

En medarbejder hos Danish Crown Foods i Svenstrup skar sig i hånden og blev sygemeldt. Fordi han er folkepensionist, troede virksomheden ikke, at han havde krav på sygedagpenge og suppleringsydelse, men så gik tillidsrepræsentanten ind i sagen.

Da Tina Brunsgaard, som er tillidsrepræsentant hos DC Foods i Svenstrup, blev kontaktet af virksomhedens lønkontor, havde hun svært ved at tro sine egne ører.

Tinas 66-årige kollega, som er folkepensionist, havde været ude for en arbejdsulykke i produktionen, hvor han skar sig i hånden. Kollegaen var sygemeldt i fem dage, og nu meddelte lønkontoret, at den 66-årige kollega ikke kunne få sygeløn for de fem dage, fordi han er folkepensionist.

“Det kunne simpelthen ikke være rigtigt. Vi har en solid, ældre kollega, som har været en del af os i over 20 år, så kan man ikke behandle ham sådan”, siger Tina Brunsgaard og fortsætter:

“Hverken fabrikschefen og jeg kunne forstå det. Man vil gerne beholde det grå guld på arbejdsmarkedet, og vi vil gerne have vores kollegaer til at forsætte med at arbejde, også efter de bliver folkepensionister. Så kan det ikke være rigtigt, at de er stillet ringere end os andre. Det gav ingen mening, og så blev jeg stædig”.

Ingen ret til sygedagpenge

Når man er ude for en arbejdsskade, får man typisk sygeløn, som består af sygedagepenge fra kommunen og suppleringsydelse fra arbejdspladsen. Tilsammen svarer det til ens almindelige løn.

Når man når sin folkepensionsalder, bliver man automatisk meldt ud af a-kassen, fordi man herefter er berettiget til at modtage folkepension, og derfor ikke skal på dagpenge, hvis man bliver afskediget.

Derfor troede Danish Crown Foods ikke, at Tinas kollega kunne få sygedagpenge. Og når han ikke kunne få det, mente virksomheden heller ikke, at han kunne få suppleringsydelsen op til sin normale løn.

“At han ikke kunne få suppleringsydelse fra virksomheden, fordi han ikke var berettiget til sygedagpenge fra kommunen, mente jeg simpelthen ikke kunne være rigtigt. Derfor gik jeg ind i sagen for at få klarhed over reglerne”, fortæller Tina.

Hun kontaktede Fødevareforbundet NNF, hvor blandt andet en a-skadekonsulent og en jurist gik i gang med at undersøge sagen.

Lovændring udløste sygedagpenge

Efter en større undersøgelse og gennemgang af sygedagpengeloven viste det sig, at der i februar 2020 kom en lovændring, som betyder, at folkepensionister er berettiget til sygedagpenge i højst 26 uger, inden for en periode på 12 måneder.

Da Danish Crown Foods blev bekendt med lovændringen, oplyste de, at Tinas kollega ville få sin suppleringsydelse for de dage, hvor han var sygemeldt.

“Det var en befrielse at få at vide, at han ville få sine penge. Min kollega blev også glad, for han havde været lige så frustreret over det. Så selvfølgelig var det en lettelse”, fortæller Tina og tilføjer:

“Vi har ikke været opmærksomme på loven, fordi vores folkepensionister har heldigvis ikke været syge eller ude for ulykker før. Men når man overgår til at være folkepensionist og fortsat arbejder, er der nogle ting, man skal være opmærksom på, fx hvordan man er dækket ind ved sygdom og ulykker”.

Først publiceret: 6. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:06

Se, hvad vi ellers skriver om: