Trafikken snyder: Bilister mest trygge ved de farligste veje

Bilister er mest trygge ved at køre på landeveje, selv om det er her, der sker flest dødsulykker. Test dig selv: Hvad ved du om høj fart?

De fleste dødsulykker i trafikken sker på landevejene.

I følge Rådet for Sikker Trafik er det også de veje, hvor mange bilister føler sig mest trygge, og det kan blandt andet være derfor, at mange kører for stærkt på landevejene.

Der skal ikke meget til, før der kan ske noget pludseligt og uforudset, som kan gå galt.

Michelle Laviolette, Rådet for Sikker Trafik

Farten er en af de største dræbere i trafikken, og der sker mange ulykker med selv små fartoverskridelser. Mange bilister kører jævnligt for stærkt, typisk 5-10 km/t over det tilladte.

Fra 21. september har politiet særligt fokus på fartsyndere og vil dele bøder ud og også give klip i kørekortet til dem, der kører mere end 30 procent over de gældende hastighedsgrænser.

Mænd kører for stærkt

Det er mest yngre og midaldrende mænd, der kører for stærkt, men kvinderne er ved at komme godt med.

“Landevejene er uforudsigelige, da man på de veje både kan møde biler, cyklister, traktorer og lastbiler, der kører med forskellige hastigheder. Samtidig er der mange udkørsler, sving og modkørende, der kommer tæt på. Der skal ikke meget til, før der kan ske noget pludseligt og uforudset, som kan gå galt. Og sker det, så har selv en lille fartoverskridelse en stor betydning for ulykkens omfang, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Her føler bilister sig mest trygge

Epinion spurgte sidste år i forbindelse med en undersøgelse for Rådet for Sikker Trafik 1.208 bilister om, hvilke veje de føler sig mest trygge ved, når de sidder bag rattet i bilen.

Landeveje (80 km/t): 35 %
Motorveje (110 km/t): 17 %
Byveje (50 km/t): 16 %
Motorveje (130 km/t): 13 %

Her bliver flest slået ihjel

Landeveje (veje i landzone med hastighedsgrænse under 110 km/t.): 101 dræbte i 2018.
Byveje: 49 dræbte i 2018.
Motorveje: 21 dræbte i 2018

Test dig selv

Rådet for Sikker Trafik har lavet en test, hvor du kan teste dig selv og din viden om for høj fart i trafikken. Svar på 5 spørgsmål og deltag i konkurrencen om en biograftur for to.

Hvad mener du?

Synes du, at danskerne generelt er gode til at overholde fartgrænserne? Sig din uforbeholdne mening om danske billister og fart på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK

 

Først publiceret: 6. september 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:30

Se, hvad vi ellers skriver om: