Kommunerne fortsætter med klippekort til ældre

De fleste kommuner har er ingen planer om at ændre i den såkaldte ordning med klippekort til ældre på plejehjem, selv om finansieringen nu ændres.

Beboere på plejehjem vil fortsat kunne benytte muligheden for at få lidt ekstra hjemmehjælp, rengøring eller en ekstra gåtur ved at benytte den såkaldte klippekort-ordning.

Det fremgår af en opgørelse fra Kommunernes Landsforening, der er fremlagt i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Der er på alle måder positivt, at kommunerne fortsætter med ordningen.

Palle Smed, direkør, Faglige Seniorer

Med ordningen får plejehjemsbeboere mulighed for klip til typisk en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen.

Ordningen blev indført i 2017 finansieret af puljemidler på 380 millioner kroner, men indgår fra i år i bloktilskuddet til kommunerne.

81 af landets kommuner fortsætter ordningen som hidtil, mens 6 kommuner dropper klippekortet – enten fordi der i forvejen er overlappende ordninger eller fordi kommunerne øger normeringen på plejecentrene, fremgår det af opgørelsen fra Kommunernes Landsforening.

Læs også: Anderledes plejehjem satser på det gode liv

Minister vil have alle med

6 kommuner har endnu ikke taget stilling til videreførelsen af klippekortsordningen.

“Jeg glæder mig primært over, at langt hovedparten af kommunerne har valgt at videreføre ordningen, selvom det er ærgerligt, at 6 kommuner ikke har videreført ordningen i 2019. Jeg håber derfor, at de kommuner, der ikke har en klippekortsordning til plejehjemsbeboerne, vil genindføre ordningen,” lyder det i en kommentar fra ældreminister Thyra Frank.

Medvirker til fleksibel pleje

Også Faglige Seniorers direktør Palle Smed glæder sig over, at de fleste kommuner fortsætter ordningen.

“Der er på alle måder positivt, at kommunerne fortsætter med ordningen. Klippekortet er med til at give beboerne på plejehjemmene mulighed for en mere fleksibel pleje som for eksempel hjælp til at komme til en begivenhed i familien, en ekstra tur til frisør eller et besøg på kirkegården. Og dermed at skabe en hverdag, der minder så meget om det liv, man havde før man flyttede på plejehjem,” siger Palle Smed.

Han ærgrer sig ligesom ministeren over, at ikke alle kommuner har valgt at videreføre ordningen.

Der er 43.000 beboere på landets plejecentre, der har mulighed for at benytte ordningen med klippekort.

Se opgørelsen fra Kommunernes Landsforening fremlagt for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Vind brunch for 2 med SeniorNews

Hvad mener du?

De fleste kommuner fortsætter med ordningen med klippekort til beboere på plejehjem, der med klip kan få en ekstra halv times pleje og støtte efter eget valg hver uge. Hvad mener du om ordningen – er det en god ide?

Deltag i debatten på Faglige Seniorers hjemmeside. Din mening er velkommen. KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2013122428736025?__xts__[0]=68.ARAR-J9M1pip5Th7LZOD8u_HC2FVvcUZi85nfnUpeOxkNXiccC-l65zjG5dFT3PfyDgS8-O01MbMdMTh4YCQeowzB99WPRliK2MZCDvICp9nH7VjsWMUZgNbw2j-Ic6yQFrTKez0zMdn0KCVzu8GJ-wpY2YMM3SOimxUC1FQW_6_1SCpyUX49lmXpMC3rbc_z5HEjnKOk_eEQlFjpbAp3Pylh6x2EygO7P5OIalgLTP3SSVNqmGN67bsN3_aXWd9zvxSKCmkzYOeAnaKkLKjyCXdzqyhJmraST5zPm8eDRHQi4Ns3liIBOQgUDypvJ5hci9gVRGhpp5kOphm7OKFPToRYA&__tn__=-R

Først publiceret: 11. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 14:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og