Butikker skal tage imod kontanter

Har du ikke kreditkort eller Mobilepay, eller kan du bare bedst lide at betale med mønter og sedler, så fortvivl ikke: Butikker skal tage imod kontanter.

Du skal ikke føle dig håbløst gammeldags, hvis du bedst kan lide at have kontanter i din pung og betale for dine varer med mønter og sedler.

For selv om det efterhånden er meget almindeligt at stryge kreditkortet gennem maskinen ved kassen eller sende en mobilepay fra telefonen, så det fortsat i orden at smide en plov eller dronningens mønt.

Butikker skal nemlig tage imod kontanter.

Og de må ikke skilte med, at de foretrækker ”kontantfri betaling,” som det fremgik hos en virksomhed i en sag, der omtales i årsberetningen fra Forbrugerombudsmanden.

Reglerne er ifølge Forbrugerombudsmandens hjemmeside:

  • Virksomheder må ikke afvise kunder, der ønsker at betale med kontanter i dag- og aftentimerne.
  • Online butikker og butikker uden personale er undtaget fra pligten til at tage imod kontanter.
  • Virksomheder har pligt til at tage imod kontanter og at kunne give eventuelle byttepenge tilbage, hvis en kunde foretrækker at betale kontant.
  • Denne pligt gælder i tidsrummet fra klokken 06.00 til kl. 22.00 og omfatter alle virksomheder, der tager imod andre former for betaling, for eksempel Dankort, hævekort med mere.
  • Webshops og andre former for salg over internettet er undtaget reglen om kontant betaling. Det samme er butikker uden personale, for eksempel selvbetjente tankstationer.
  • Virksomheder kan ikke omgå reglen, for eksempel ved at skilte med, at de ikke tager kontanter.

Først publiceret: 6. september 2018
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 14:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og