Dengang sypigerne gav os tøj på

I dag bliver vores tøj lavet i lande som Bangladesh og Indien, men omkring år 1900 var København og Nordsjælland centrum for en boomende tekstilindustri. Se de utrolige billeder fra dengang - og vær med i konkurrencen om en flot fotobog.

Vi har vænnes os til tanken om, at tekstilfabrikker var  et erhverv, der var lokaliseret omkring Herning og Ikast.

Og sådan var det også efter Anden Verdenskrig og indtil den store udflytning af tekstilarbejdernes arbejdspladser i 1970’erne og 1980’erne.

Tre tricks til bedre hukommelse

Du læser et par sider. Stopper op. Går tilbage. Læser de samme afsnit igen. Og igen.

Har du virkelig læst det her før? Det vækker slet ingen genklang.

Du kan nemlig sagtens læse løs uden at lagre det. Men med en lille indsats kan du faktisk sørge for at flytte det læste over i hukommelsen.

"Hjernen er bygget op, så vi lagrer ting i hukommelsen, fordi de er vigtige," fortæller Mikkel Wallentin, som er professor i kognitionsvidenskab på Institut for Kommunikation og Kultur samt Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab ved Aarhus Universitet.

Energi at huske

Det betyder, at du skal bruge lidt energi på at fortælle din hjerne, at det her er vigtig information, hvis det skal placeres på en hylde derinde.

"For at få en hukommelseseffekt ud af din læsning er det vigtigt, at du interagerer med teksten. Jo mere aktivt, jo bedre," siger han.

Det kan være ved løbende at understrege det vigtigste, notere nøgleord, skrive noter eller lave små opsummeringer af det, du lige har læst.

"Jo mere man tvinger sig selv til ikke bare at løbe over teksten, men reflektere over indholdet, jo større vil chancen være for, at man får det lagret i langtidshukommelsen," forklarer Mikkel Wallentin.

Fortæl det til en anden

En anden meget brugbar teknik er at fortælle en anden person om det, du har læst. Her tvinger du dig selv til at kondensere det læste ned til det vigtigste - for der er ikke nogen, der gider at høre på en lang, uprioriteret smøre.

"Man får typisk også noget feedback fra andre. De vil undre sig og stille spørgsmål, og det tvinger en til at bearbejde stoffet grundigere," forklarer Mikkel Wallentin.

At formidle det højt for andre eller dig selv tvinger dig også til - mentalt - at skifte spor, siger Theresa Schilhab, som er doktor i pædagogik, ph.d., neurobiolog og lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

Og det er en rigtig god ting i hukommelsessammenhæng.

"Alt, hvad der handler om, at du får det i spil i forhold til dig selv, er godt givet ud. At du bare kortvarigt tænker over det, omformulerer det og siger det højt. Der sker noget, når vi går fra tanken til et andet modus, og det bliver mere konkret."

"Når du siger det højt, får du også nogle muskler og dit stemmebånd i spil, og det bliver produktion frem for reception. Det kan være nok at sige det til dig selv, men det er endnu mere givtigt at sige det til en anden," siger Theresa Schilhab.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

I dag er tekstilindustrien næsten væk og fabrikkerne flyttet til lande som Bangladesh og Indien.

Men for 100 år siden havde København og Nordsjælland et hav af store tekstilvirksomheder, og flere af dem lå midt i København og på Frederiksberg.

Blandt de mange fabrikker var Hellebæk Klædefabrik i Helsingør, Hærens klædefabrik i Brede ved Lyngby, Binders uldvare- og tæppefabrik i Lyngby, Henriques og Løvengreen på Frederiksberg og Fonnesbech i Københavns centrum.

Blot for at nævne nogle få af hovedstadens tekstilfabrikker.

Tag med på en billedrundrejse til dengang, syerskerne gav danskerne tøj på.

En gruppe arbejdere fra Hellebæk Klædefabrik i Helsingør fotograferet udendørs i 1893. Fotograferne havde ikke blitz og de arbejdede med lang lukketid. Så det var vanskeligt at fotografere indendørs, og hvis folk bevægede sig, så kunne det ses på det færdige fotografi.
Her et fotografi fra systuen hos Henriques & Løwengreen på Frederiksberg i 1904.
Maskinerne stod tæt pakket hos J.L. Binders uldvare- og tæppefabrik i Lyngby hvor Peter Elfelt optog dette fotografi i 1907.
Dette fotografi er ligeledes fra J.L. Binders uldvare- og tæppefabrik i Lyngby i 1907.
De færdige produkter ligger klar til levering fra J.L. Binders fabrik i Lyngby.
Dette foto har Peter Elfelt optaget i 1904, men det har ikke været muligt præcis at fastslå hvor billedet er optaget. Men varerne på disken ligner handsker.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Arbejdet holder hjernen skarp

Først publiceret: 20. august 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:33