69-årige Bill Gates vil give næsten hele sin formue væk: “Jeg vil ikke dø som en rig mand”
Microsofts medstifter Bill Gates vil forære næsten hele sin enorme formue væk – 1.300 milliarder kroner – over de næste 20 år. Målet er at hjælpe verdens fattigste, bekæmpe sygdomme og give sine penge videre, mens han stadig lever.

Bill Gates, medstifter af Microsoft og en af verdens rigeste mænd, har annonceret, at han vil donere næsten hele sin formue – svarende til mere end 1.300 milliarder kroner – over de næste 20 år.
Pengene skal gå til kampen mod sygdomme, fattigdom og ulighed via hans egen fond, Gates Foundation, som planlægges lukket i 2045.
I en opsigtsvækkende erklæring på sin blog “Gates Notes” skriver den 69-årige milliardær, at han har sat en deadline for sig selv: Om 20 år skal hans formue være næsten væk, brugt på at forbedre liv og løfte mennesker ud af nød.
“Folk vil sige mange ting om mig, når jeg dør, men jeg er fast besluttet på, at “han døde rig” ikke skal være en af dem,” skriver han.
Sætter turbo på filantropi
Bill Gates har allerede givet for over 667 milliarder kroner gennem fonden, som han stiftede sammen med sin daværende hustru Melinda i år 2000.
Men nu sætter han turbo på sin filantropi. Ifølge hans egne beregninger vil Gates Foundation bruge yderligere 200 milliarder dollars – svarende til cirka 1.334 milliarder kroner – frem mod lukningen ved udgangen af 2045.
De enorme donationer skal især gå til at redde mødre og børn fra livstruende sygdomme, udrydde smitsomme sygdomme som malaria og mæslinger og hjælpe millioner af mennesker med at komme ud af fattigdom.
Inspireret af 135 år gammel tekst
Bill Gates ser det som sin pligt at bruge sin rigdom til at løse nogle af verdens største problemer.
Inspirationen til hans generøsitet kommer blandt andet fra en 135 år gammel tekst af den amerikanske stålmagnat Andrew Carnegie, som skrev, at “den mand, der dør rig, dør vanæret.”
Det citat har ifølge Bill Gates fået stor betydning for hans syn på rigdom og ansvar.
Også investoren Warren Buffett, der selv har doneret milliarder til velgørenhed, har haft stor indflydelse på IT-milliardærens beslutning.
Pengene skal bruges nu
I interview med BBC forklarer Bill Gates, at fondens oprindelige plan var at arbejde videre i mange årtier efter hans død. Men nu har han valgt at handle hurtigere.
“Det handler om, at der er brug for pengene nu. Vi kan gøre mere godt, hvis vi ikke forsøger at være evige,” siger han.
“Jeg ved, at pengene vil blive brugt i overensstemmelse med mine værdier.”
Kritik af Musk og nedskæringer
Bill Gates benytter også lejligheden til at kritisere de nedskæringer i udenrigsbistand, som flere vestlige lande har foretaget de seneste år. Han nævner blandt andet et hospital i Mozambique, der mistede sin støtte på grund af fejlagtige påstande om, at midlerne gik til Hamas i Gaza.
Elon Musk, som står bag de amerikanske nedskæringer gennem et nyt regeringskontor, har efterfølgende indrømmet, at det var en fejl, men pengene blev aldrig givet tilbage.
“Jeg er skuffet over, at (Musk, red.) fremstillede det på en uretfærdig måde. Det handlede om at forhindre HIV-smitte fra mor til barn,” siger Bill Gates til BBC.
Artiklen fortsætter efter videoen
Se Bloomberg TV’s interview med Bill Gates
Velstand skal gøre en forskel
Bill Gates’ personlige formue er ifølge Bloomberg omkring 108 milliarder dollars – svarende til cirka 720 milliarder kroner.
Selvom han vil donere næsten det hele, vil han stadig have et milliardbeløb tilbage og forblive blandt verdens rigeste.
Men det ændrer ikke på hans mål: At bruge sin velstand til at gøre en konkret forskel i levende live.
“Der er for mange presserende problemer i verden til, at jeg kan holde på penge, der kunne være med til at løse dem,” skriver han.
Når Gates Foundation lukker i 2045, vil han have overført næsten hele sin formue til andre – og efterladt sig et bemærkelsesværdigt spor i kampen for en bedre verden.
Kilder:
Bill Gates blog: “My new deadline: 20 years to give away virtually all my wealth”, 9. maj 2025 – gatesnotes.com
BBC News og BBC Newshour, 9. maj 2025 – bbc.com
Først publiceret: 9. juni 2025
Artiklen er sidst opdateret 9. juni 2025 kl. 7:57