Denne emoji gør dig gammel – og negativ

Nogle emojis kan forstås forskelligt mellem generationer, hvilket kan føre til misforståelser i kommunikationen. Og en bestemt emoji er nu kommet i søgelyset.

Mange seniorer er glade for at bruge emojis i kommunikationen med familie og venner.

En tommel op-emoji – 👍 – er sådan set ret harmløs, ikke?

Det kommer faktisk an på, hvem du spørger. Seniorer har nemlig en hel anden opfattelse af tommelfingeren end de lidt yngre generationer.

Sådan lyder det fra sprogforsker Marianne Rathje i en klumme i Politiken.

Ifølge Marianne Rathje signalerer en tommel op et hurtigt “set, og vi afslutter her”, men for hendes svigermor, der gladelig deler ud af den, er det en mere positiv tilkendegivelse.

Forskelle mellem generationer

Ifølge en undersøgelse fra forskningsvirksomheden Perspectus Global opfatter mange unge emojis som tommelfingeren anderledes end seniorerne.

For yngre generationer, især teenagere, signalerer tommel op noget gammeldags og måske endda uvenligt.

For dem kan den være udtryk for manglende interesse, som om man bliver “afsluttet” uden at få en reel respons.

Denne forskel i opfattelsen viser, hvordan digital kommunikation kan skabe små kulturkløfter mellem generationerne.

Den sarkastiske tommelfinger

Som den britiske emojiforsker Vyvyan Evans forklarer, har tommel op-emojien gennemgået en udvikling, der minder om det engelske udtryk “have a nice day”.

Denne vending gik fra at være en venlig hilsen blandt lastbilchauffører til at blive overbrugt i servicebranchen, hvorfor det over tid mistede sin betydning. I stedet begyndte det at blive opfattet som upersonligt og uærligt.

Noget lignende er sket med tommel op-emojien, som for mange nu kan føles ligegyldig eller endda sarkastisk, især når den står alene som svar på en længere besked.

En positiv emoji for nogle

Forskning viser altså, at emojis som tommel op opfattes forskelligt afhængigt af alder.

For mange unge er den “gammeldags” og kan føles som en afvisning. Omvendt er den for ældre en simpel måde at bekræfte beskeder på.

Dette viser, at vi alle læser digitale symboler gennem vores egne generationsbriller – og det, der for én føles som afslutning, kan for en anden være en varm tilkendegivelse.

Dette viser, at emojis, ligesom ord, udvikler sig og skaber forskellige betydninger alt efter den generation, der bruger dem.

Først publiceret: 16. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 16. oktober 2024 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

og