Margrethe dukkede pludselig op i halskrave

Danmarks tidligere monark havde så stort et ønske om at møde kong Frederik og dronning Marys gæster, at hun mødte op på trods af sin sygemelding.

Dronningen på bagsædet af sin kronebil, nummer 121, iført halskraven. Dronning Margrethe var på vej ud af palæet efter at have mødt det islandske præsidentpar. Og med sig havde hun hofdamen Annelise Wern ved sin side. Foto: Splash/Ritzau Scanpix

Det var bestemt ikke ventet, at hun ville komme.

Dronning Margrethe har ikke vist sig i offentligheden, siden at hun faldt og blev indlagt på Rigshospitalet i slutningen af september.

For her lød det fra Kongehuset, at dronningen var sygemeldt og ikke ville deltage i officielle arrangementer de kommende måneder.

Faldet resulterede nemlig i en skade ved nakkehvirvlerne samt et brud på venstre hånd.

Og desuden er der behov for, at dronningen går med en stiv halskrave.

Men både kraven og skaderne kan ikke stoppe dronning Margrethe.

Hun ønskede at møde det islandske præsidentpar, da de kom til Danmark til.

Hvilket vakt stor glæde, fortæller præsident Halla Tómasdóttir.

Hun er en rollemodel

Det islandske præsidentpar var i Danmark fra 8. oktober og to dage frem, hvilket samtidig var det første statsbesøg på dansk jord med kongen og dronningen i spidsen. 

Og ifølge Kongehuset kalender var det kun kongen og dronningen samt prinsesse Benedikte, der fra kongefamilien ville deltage i statsbesøget.

Men så dukkede dronning Margrethe op.

På besøgets første dag ventede pressen ved Amalienborg Slotsplads på, at kongen og dronningen skulle ankomme i karet med det islandske par til den officielle modtagelse på slottet.

Men før deres ankomst kom en kronebil med dronning Margrethe på bagsædet til slottets porte. 

Dronningen ville hilse på præsidentparret.

Og det korte møde i det stramme program blev en succes, lyder det både fra kong Frederik og præsident Tómasdóttir.

“Det var en glædelig overraskelse. Hun er en stor, kvindelig rollemodel for mig, og samtidig er hun en god ven af vores første demokratisk valgte præsident, Vigdís Finnbogadóttir. Så det var et højdepunkt,” sagde præsidenten under besøget til pressen ifølge Billed Bladet.

Vigdís Finnbogadóttir var Islands præsident fra 1980-1996.

I begyndelsen af 1981 var hun på statsbesøg i Danmark, og det blev grobunden for det gode forhold mellem dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttir, der i dag er 94 år.

Til gallamiddagen på Christiansborg Slot til ære for præsidentparret berørte kongen også dronningens møde tidligere på dagen.
 
“Min mor, dronning Margrethe, sender da også sine varmeste hilsner, og jeg ved, at hun meget gerne ville have deltaget i aften. Heldigvis fik I mulighed for at mødes tidligere i dag til alles glæde,” sagde han i sin tale.

Først publiceret: 11. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2024 kl. 8:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

og