Advokat: Flere vil tilstå efter stor rabat i straffen

Østjysk mand belønnes for at aflægge en hurtig og fuld tilståelse. Forsvarer tror på stor virkning.

Vestre Landsret har tirsdag givet en rabat i straffen på cirka en tredjedel til en østjysk mand, fordi han har aflagt tilståelse i en sag om blandt andet amfetamin og flere databedragerier.

Det oplyser mandens forsvarer, advokat Berit Ernst.

Hun ser store perspektiver i afgørelsen. Flere kan blive motiveret til at tilstå, mener hun.

Muligvis vil anklagemyndigheden forsøge at få tilladelse til en ekstraordinær anke til Højesteret, oplyser anklageren i sagen.

Anklagemyndigheden havde anket dommen på fængsel i to år fra Retten i Randers for at få den skærpet, men det har landsretten afvist.

Anklagemyndigheden bad om to år og ni måneder, oplyser advokaten.

Det er ifølge Berit Ernst et af de første tilfælde, hvor en landsret har vurderet størrelsen af den rabat, som blev mulig efter en lovændring i juni.

Den 40-årige mand havde i forvejen en reststraf fra en tidligere dom på cirka et års fængsel.

Derfor handlede retsmødet tirsdag om, hvad de nye lovovertrædelser skulle koste.

Byretten nåede i juni frem til, at disse ville koste halvandet år, men at resultatet på grund af tilståelsen i stedet skulle være et år.

Tirsdag har dommerne i landsretten stadfæstet dommen.

– Når denne afgørelse fra landsretten bliver kendt, vil det nok motivere mange til at overveje muligheden for at aflægge en tilståelse, siger advokat Berit Ernst.

I givet fald vil det føre til en stor aflastning af retssystemet.

Rabatten er indført for at lette presset på domstolene, og den kom i spil i et udvalgsarbejde, som tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam stod i spidsen for.

I en instruks om den nye regel fra den øverste anklager, Rigsadvokaten, er der lagt op til en rabat på op til 25 procent, hvis en sigtet aflægger en fuld tilståelse hurtigt. I andre tilfælde skal den højst være 10-15 procent.

Men denne kurs batter ikke rigtigt noget, mener advokat Berit Ernst. Derfor er hun tilfreds med landsrettens signal om en højere belønning.

Hos Statsadvokaten i Viborg siger specialanklager Susanne Holst Højbjerg:

– Vi vil læse dommen og overveje, om vi skal bede Rigsadvokaten om at få forsøge at få den indbragt for Højesteret, fordi den vedrører ny lovgivning.

I øvrigt har anklagemyndigheden også anket en dom med rabat afsagt i sommer af Retten i Glostrup til Østre Landsret.

Her fik to mænd hver fængsel i 11 år for håndtering af 100 kilo kokain. Deres rabat udgjorde tre-fire år, vurderede en anklager.

/ritzau/

Først publiceret: 11. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2024 kl. 14:32