Fortsat mystik om politiets interesse for journalisters lydfil

En efterlyst i en stor narkosag udtaler sig i podcast. NSK ønsker lydfilen udleveret, men journalister nægter.

Det står fortsat hen i det uvisse, hvorfor politiet vil have fingrene i en lydoptagelse, som 26. juni blev bragt i Podimo-podcasten “Banderelateret”.

På optagelsen taler en 41-årig mand, som er efterlyst i en sag om indsmugling af 234 kilo kokain.

Fredag blev der i Københavns Byret holdt et retsmøde om, hvorvidt Podimo skal udlevere selve lydfilen til National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Men i retsmødet blev der nedlagt referatforbud. Det forhindrer journalister i at offentliggøre, hvad der blev sagt, da specialanklager Rasmus von Stamm argumenterede for, at filen skulle udleveres.

Det var anklageren, der ønskede referatforbud af hensyn til efterforskningen af den omfattende narkosag, hvor den 41-årige er på fri fod. Der er desuden flere andre uidentificerede medgerningsmænd i sagen.

Journalisterne Kristoffer Eriksen og Carsten Norton står bag “Banderelateret”, der er en podcast, som udgives af Podimo.

I episoden 26 juni taler de om sagen om de 234 kilo kokain.

NSK har oplyst, at det mener, at kokainleverancerne har været organiseret og styret af to medlemmer af banden Loyal To Familia (LTF). Den ene er den 41-årige mand, som taler på lydfilen i podcasten.

Her fortæller han dog, at det er fem år siden, at han “sagde farvel” til LTF, og at han ikke har været i Danmark i fem år. Ifølge podcasten opholder han sig i Dubai.

Journalisterne bag podcasten, Kristoffer Eriksen og Carsten Norton, ville gerne have haft et interview med den 41-årige mand. Da det ikke lykkedes, fik de i stedet en lydfil gennem en mellemmand, hvor den 41-årige udtaler sig.

I podcasten fortæller Kristoffer Eriksen, at lydfilen afspilles i sin fulde længde, men at den efterlystes navn er bippet ud, da han er underlagt navneforbud.

Carsten Norton var fredag til stede i retten, hvor han var flankeret af advokat Vibeke Borberg, som afviser, at filen skal udleveres.

Allerede 5. september stod NSK og Podimo over for hinanden i retten. Da krævede Rasmus von Stamm, at retsmødet blev ført for lukkede døre.

Efter cirka en times argumenter frem og tilbage stod det dog klart, at dommeren ikke med det samme kunne afgøre spørgsmålet, og sagen blev udskudt til fredag.

– Det er svært at begrunde uden at komme ind på oplysninger, som vil skade sagens efterforskning, hvis de kommer frem, lød det fra anklageren.

Fredag havde han dog kun en anmodning om, at retsmødet blev omfattet af referatforbud, så journalister altså måtte blive siddende, men ikke referere fra retsmødet.

Vibeke Borberg har anmodet om, at referatforbuddet ophæves, så det bliver muligt at bringe de oplysninger, om fredag kom frem.

Det tager dommeren dog først stilling til den 19. september, når dommeren samtidig afgør, om optagelsen skal udleveres.

/ritzau/

Først publiceret: 16. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 16. september 2024 kl. 15:33