Justitsministeren om svenske kriminelle: Dybt uacceptabelt

Flere svenskere er sigtet for at begå drabsforsøg i Danmark. Hummelgaard vil drøfte situationen.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil snarest muligt mødes med politiet og drøfte situationen om svenskere, der hyres til alvorlig kriminalitet i Danmark.

Sådan lyder det i et svar fra justitsministeren, i kølvandet på at der den seneste tid har været flere sager, hvor unge svenskere mistænkes for at begå drabsforsøg og have besiddet skydevåben.

– Jeg tager de hændelser, vi har set, og meldingerne fra politiet meget alvorligt.

– Det er dybt uacceptabelt, at svenskere og personer bosat i Sverige bedriver alvorlig kriminalitet i Danmark, udtaler Hummelgaard i en skriftlig kommentar.

Han oplyser, at politiet er meget opmærksom på problemet og har et godt samarbejde med de svenske myndigheder.

– Vi vil ikke have svenske tilstande i Danmark, og vi er et helt andet sted i Danmark – ikke mindst på grund af de bandepakker, vi løbende har gennemført, siger han og henviser til en nylig bandepakke.

Han åbner dog også for nye initiativer.

– Jeg vil snarest muligt mødes med rigspolitichefen og chefen for NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet, red.) for at drøfte situationen, og om politiet har behov for flere værktøjer, udtaler han.

Onsdag aften blev der skudt på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

En 16-årig svensk dreng blev torsdag varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling. Han sigtes for drabsforsøg ved at have affyret i hvert fald et skud.

To andre – en 25-årig mand og en 31-årig kvinde – er anholdt og fremstilles fredag i retten, hvor de er sigtet for at have medvirket til drabsforsøget.

I Kolding blev en 17-årig svensk dreng torsdag varetægtsfængslet, efter at en mand onsdag blev såret af skud i benet. En 37-årig kvinde blev også anholdt i forbindelse med den sag.

Politiinspektør i NSK Torben Svarrer har fortalt, at svenske unge hyres af danske kriminelle til at krydse Øresund og begå alvorlig kriminalitet i Danmark.

David Sausdal, der er kriminolog og lektor på Lunds Universitet, kender også til udviklingen.

– Man kan godt kalde det for lejesoldater, for det er hvad det er. Det er folk man betaler for at udføre forskellige forbrydelser og endda drab, siger han.

Rekrutteringen af de kriminelle foregår digitalt.

– Sociale medier bliver aktivt brugt til at promovere subkulturen, men også til at lokke folk ind og få folk til at udføre ugerninger. Det er noget af det, man kigger ind i, siger David Sausdal.

Og det er en udfordring for politiet.

– Digitalisering af banderne er endnu en stor udfordring, når bandemedlemmerne ikke længere bare er dem, der står på bandelisten, men nogle, der i stedet arbejder på freelancebasis og hyres på nettet, siger han.

/ritzau/

Først publiceret: 2. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. august 2024 kl. 13:45