Dette skal du gøre så forsikringen dækker lommetyveri

Forsikringen er knap så fingernem, når det gælder lommetyveri. Bevisbyrden ligger nemlig ene og alene på dine skuldre.

Lommetyverier sker ofte på stationer eller andre steder, hvor der er mange mennesker samlet på et sted.

“Stop tyven!”, gør du klogt i at brøle for fuld hals, hvis din telefon bliver fisket op af din baglomme af en listig lommetyv på sommerferien eller festivalen.

For at få erstatning fra forsikringen er det nemlig afgørende, at du kan sandsynliggøre, at du er blevet bestjålet og ikke bare har tabt eller forlagt dine ting.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, som er en informationstjeneste, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

“Nogle selskaber kræver, at man har gjort anskrig, altså råbt “stop tyven” eller “hjælp”. Så det er godt at undersøge, hvordan ens eget forsikringsselskab forholder sig til det,” siger hun.

Gør det sværere for tyven

* Gem telefon og pung i en lukket lomme. Overvej at bære dine værdier under tøjet – for eksempel i et pengebælte.

* Læg ikke telefon eller pung synligt på cafébordet.

* Gå med din taske på armen i stedet for i hånden, og stil den altid et sted, hvor du kan se den.

* Undgå at have for mange kontanter på dig.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd.

Vigtigt at bemærke det med det samme

Fælles for forsikringsselskaberne er det dog, at du skal kunne angive, hvor og hvornår lommetyveriet fandt sted.

Du skal altså have bemærket, at der var en hånd i din lomme eller i din taske.

Opdager du først senere, at din pung for eksempel er væk, skal du ikke regne med, at forsikringen dækker.

“Enten skal du selv have bemærket, at nogen har stukket hånden ned i lommen eller tasken, eller også skal nogle omkring dig have bemærket det,” siger Anne Garde Slothuus.

Er der andre, der har set tyveriet ske, er det en god idé at få deres kontaktoplysninger, så du kan få fat på dem senere, hvis det skulle blive nødvendigt.

Ellers lyder Anne Garde Slothuus’ råd, at du hurtigst muligt får meldt hændelsen til politiet og dernæst dit forsikringsselskab. Sørg også for at spærre betalingskort eller simkort, alt efter hvad der er blevet snuppet.

Kriminalpræventive Råd: Husk at forebygge på denne måde

Selv om det er en god idé at råbe op i det øjeblik, du opdager tyven, så fraråder Det Kriminalpræventive Råd, at du holder godt fast i for eksempel din taske, mens tyveriet sker.

“Det handler om at undgå, at situationen bevæger sig fra tyveri til noget, der bliver mere voldsomt, hvor man kan at komme til skade,” siger Hans Peter de Place, der er specialkonsulent hos Det Kriminalpræventive Råd.

Ved at kæmpe imod tyven, risikerer du at blive væltet omkuld, eller at hændelsen eskalerer og pludselig bliver til et røveri eller et voldeligt overfald.

Det Kriminalpræventive Råd råder dig derfor i stedet til at give slip, råbe om hjælp og tilkalde politiet.

Og så appellerer Hans Peter de Place til, at du har fokus på fremover at forebygge, at tyvene har held med at gå efter dine lommer en anden gang.

“Man skal gøre det besværligt for andre at komme til ens værdigenstande. Lad være med at have din mobiltelefon i baglommen for eksempel. Brug i stedet inderlommen eller dybe lommer, der kan lukkes med lynlås, knapper eller velcro, så du har tingene så godt gemt ad vejen som muligt,” siger han.

Derudover råder han dig til at være ekstra opmærksom, når du befinder dig på steder med mange mennesker samlet på et sted.

“Der sker især tyverier på steder med trængsel, og hvor du ikke nødvendigvis mærker, at du støder ind i nogle. Det kan være på stationer med mange mennesker, på indkøbsgader eller i indkøbscentre, hvor man skal være særligt.”

Først publiceret: 23. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 23. juli 2024 kl. 12:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

og